Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης*

Ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύναται να δεχθούν στην επικράτειά τους πριν το όριο των 14 ημερών πλήρως εμβολιασθέντες, χωρίς να απαιτείται διενέργεια μοριακού τεστ κορωνοϊού ή υποβολή σε καραντίνα, όπως αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαν. Εκτός του να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους, επίσης σχεδιάζεται να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, για τους εμβολιασμενους πολίτες.

Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των τραπεζών, εξετάζουν το ενδεχόμενο , υποχρέωσης των πολιτών να καταθέσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην τράπεζα.

Τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας , λόγω του κινδύνου διάδοσης του Κορωνοϊου, που θα έχει ως αποτέλεσμα, την απώλεια ανθρώπινων ζωών, βασίζονται

α) στη συναγόμενη από την Ερμηνευτική Δήλωση του άρθρου 5, στάθμιση του Συντακτικού Νομοθέτη υπέρ της δημόσιας υγείας,

β) την παρ. 5 του άρθρου 5 του Συντάγματος που θεσπίζει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας,

γ) τη θετική υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τη υγεία των πολιτών, παίρνοντας και μέτρα πρόληψης μιας επιδημίας, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, αλλά και

δ) την εκπλήρωση από τους πολίτες του χρέους της κοινωνικής αλληλεγγύης, κατά το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Μπορείτε να εκδώσετε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID - 19 αν είτε έχετε:

  • ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
  • νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου από την Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο /Κλιμάκιο στο οποίο έχετε διενεργήσει τον έλεγχο.
  • υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα από την Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο έχετε διενεργήσει τον έλεγχο.

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχετε ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού:

  • παρέχεται σε ψηφιακή και / ή έντυπη έκδοση
  • είναι ασφαλές και προστατευμένο και περιλαμβάνει κωδικό QR
  • παρέχεται και στα αγγλικά

Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας του πιστοποιητικού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου εισόδου ταξιδιωτών και με συγκεκριμένη πύλη που αναπτύσσει η ΕΕ.

Το παρόν πιστοποιητικό δεν αποτελεί υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο. Τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό, το διαγνωστικό έλεγχο και την ανάρρωση από COVID-19 συνεχίζουν να εξελίσσονται, λαμβάνοντας επίσης υπόψη νέες παραλλαγές του ιού. Πριν ταξιδέψετε, ελέγξτε τα ισχύοντα μέτρα δημόσιας υγείας και τους σχετικούς περιορισμούς που εφαρμόζονται στον προορισμό σας.

Αν δεν διαθέτετε κωδικούς TAXISnet για να συνδεθείτε στο gov.gr ή έχετε ταυτοποιητικό έγγραφο από άλλη χώρα ή έχετε άλλο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να εκδώσετε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

(*) Δικηγόρος Αθηνών - Συνταγματολόγος - Συνήγορος Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ελλάδα - Νομικός εκπρόσωπος Ιδρύματος Μπότσαρη - Νομικός σύμβουλος Βορειοηπειρωτών Ελλάδος - Δ.Σ. πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Αθηναίων

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr