ΕΛΛΑΔΑ. «Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται πως στις 13 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας είχε παρουσιάσει τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, όπως η άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και οι αλλαγές στην χωριτικότητα των καταστημάτων. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν και την άρση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους».

Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο τελικά ενδεχομένως και να μην ισχύσει και η χρήση μάσκας να παραμείνει.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τα μέτρα εξόδου από την πανδημία

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα εξόδου από την πανδημία. Η πρώτη φάση άρσης των μέτρων θα ξεκινήσει την Πρωτομαγιά και η δεύτερη την 1η Ιουνίου.

Αναφορικά με τη σημερινή ενημέρωση, οι ειδικοί θα εισηγηθούν σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμα και όλο το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, κομμωτήρια και φαρμακεία.

Όπως και να έχει την 1η Μαΐου τα περισσότερα μέτρα για την πανδημία θα αποτελούν παρελθόν.

Πιο αναλυτικά:

  • Αίρεται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους από 01.05.22 έως 31.08.22.
  • Από 03.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στους χώρους εργασίας.
  • Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
  • Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
  • Από 30 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ανοίγουν τα σχολεία: Τι αλλάζει από την 3η Μαΐου - Τι ισχύει για self test και μάσκες

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι από την 3η Μαΐου που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Χωρίς self test, αλλά με μάσκες

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς self test, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας. Ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (self) test στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις