Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Ο δυτικός κόσμος, ο κατ’ εξοχήν φορέας του Διαφωτισμού, των αξιών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας έχει προ πολλού χάσει την αξιοπιστία του. Οι αγριότητες και οι βαρβαρότητες που συντελούνται διεθνώς είναι απόρροια της πολιτικής του. Σε πλήρη συμφωνία με τη Ρωσία τρομοκρατούν λαούς και πολιτισμούς, αν χρειαστεί χρησιμοποιούν και την πολεμική βία, προωθώντας τις επεκτατικές και κατακτητικές τους βλέψεις. Τα καθεστώτα γίνονται ολοένα και πιο αυταρχικά, μέχρι και φασιστικά, τα οποία με την ταμπέλα του δήθεν πατριωτισμού επενδύουν στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Στην Ελλάδα, στο επιτελικό κράτος, οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις εξακολουθούν με τα παράνομα λογισμικά και τις επισυνδέσεις, να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας. Μετά από πιέσεις οι άριστοι ομολογούν ότι έκαναν εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να το βεβαιώνει και την Κομισιόν να ζητάει εξηγήσεις. Έστειλαν 2η φορά όπλα και άρματα μάχης στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την ασφάλεια της χώρας και την αμυντική διάταξη των νησιών, τη στιγμή που ο απρόβλεπτος γείτονας μεγαλώνει το πολεμικό του οπλοστάσιο (θα πάρει και τα αναβαθμισμένα F-16) και αυξάνει τις απειλές και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, στις οποίες επανήλθε, μετά από τους υποκριτικούς ασπασμούς και το διάλειμμα, λόγω της σεισμικής καταστροφής. Προβληματίζει η απουσία των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων από το τσούγκρισμα των αυγών το Πάσχα με τους ακρίτες φαντάρους, όπως γινόταν κάθε χρόνο. Μήπως ένα «τυχαίο» περιστατικό στο Αιγαίο από την Τουρκία ευνοεί και τα δυο κόμματα εξουσίας σε Τουρκία και Ελλάδα ενόψει των εθνικών εκλογών και στις δυο χώρες;

Υποτακτικοί και δεδομένοι παραχώρησαν εθνικά δικαιώματα στους υπερατλαντικούς «συμμάχους», οι οποίοι έχουν για τα καλά στρατοπεδεύσει στη χώρα μας. Από την εποχή της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας η Αλεξανδρούπολη είχε λειτουργήσει ως επίνειο της Αδριανούπολης, ακόμη μερικά και της Κωνσταντινούπολης. Τον Απρίλιο του 2013 η Εθνική Τράπεζα εκπόνησε μελέτη για τα Ελληνικά λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και σημείωσε ότι έχουν σημαντικές προοπτικές όσον αφορά τη διέλευση προς αγορές της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Παρόλα αυτά, με τον Νόμο 4660/2020 για την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «…χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση) του λιμένα της Αλεξανδρούπολης…», όπου πλέον λειτουργεί ολοκληρωτικά ως βάση των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ έναντι των οικονομικών της χώρας. Το δήλωσε ξεκάθαρα ο Δένδιας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: «θέλουμε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Ναι, δεν θέλουμε να είναι εμπορικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» (Καθημερινή 10/5/2022). Έτσι ακυρώθηκε η οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού, το οποίο παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις στρατιωτικές σκοπιμότητες της υπερδύναμης.

Υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικών εξοπλισμών δισεκατομμυρίων ευρώ, δέσμευσαν τη χώρα για πολλά χρόνια και εγκατέλειψαν την παραγωγική βάση της οικονομίας, που είχε απόλυτη ανάγκη. Δημιούργησαν εντυπώσεις με τις φιλικές σχέσεις με άλλες χώρες, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, με μηδενικά αποτελέσματα. Το μεγάλο στραπάτσο στην Τρίπολη της Λιβύης επιβεβαίωσε την επιφανειακή εξωτερική τους πολιτική, με την Τουρκία να ενεργεί πιο υπεύθυνα και σοβαρά, παρότι βρίσκεται αρκετά μακρύτερα, με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, που είχε δρομολογηθεί στο παρελθόν. Επέκτειναν τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, που ήταν θέση της προηγούμενης κυβέρνησης, επιτρέποντας όμως στους Ιταλούς ψαράδες να αλιεύουν στα χωρικά μας ύδατα. Άφησαν το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας επί μήνες να αλωνίζει στο Αιγαίο, από την Κρήτη μέχρι τις ακτές της νότιας Εύβοιας, να περνάει μέσα από την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, χωρίς καμιά αντίδραση. Επεκτείνουν τον φράκτη στους διωκόμενους, τους ξεριζωμένους στο δρόμο τους προς την Ευρώπη δημιουργώντας μια γκρίζα ζώνη ανάμεσα στον φράκτη και το ποτάμι, αντί να εντείνουν τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία υπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα. Προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις πολύ μειωμένες ροές προσφύγων και μεταναστών από τη θάλασσα με παράνομες επαναπροωθήσεις στέλνοντας μανάδες και παιδιά στον υγρό τάφο της Μεσογείου, ενεργώντας αντίθετα προς τις αποφάσεις της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο διασύροντας τη χώρα διεθνώς για να εξυπηρετήσουν τα ακροδεξιά τους ακροατήρια.

Η κυβέρνηση, μετά από αυτά που έχει διαπράξει, στα οποία φαίνεται καθαρά η κατάθεση με προθυμία της υποτέλειάς της και μάλιστα χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών έχει καταρρεύσει. Η στήριξη από τα πληρωμένα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν είναι πλέον εργαλεία αποτύπωσης παρά χειραγώγησης της κοινής γνώμης, δεν της αρκεί. Ρέπει προς ένα αυταρχικό καθεστώς οργανωμένο και σχεδιασμένο από έναν προβλέψιμο πρωθυπουργό τυλιγμένο με την προβιά του κοινοβουλευτισμού.

  • Φαίνεται ότι το σύστημα των ελίτ έχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσει προς όφελός του την κατάσταση εμποδίζοντας την άνοδο στην κυβέρνηση στους «ελαττωματικούς», που είχαν το θράσος να τους βάλουν να πληρώνουν, για τις κρατικές τηλεοπτικές συχνότητες.

Η εμμονή των κυβερνώντων για λιγότερο κράτος και η παράδοση όλων των αγαθών στην ιδιωτική κερδοσκοπία επιβεβαιώθηκε με την τραγωδία των Τεμπών. Όμως, το δικαίωμα στη ζωή διέγειρε τον κεντρικό πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Νόμισαν ότι με τις επαναλαμβανόμενες συγγνώμες, τα κροκοδείλια, τα κλομπ και τα χημικά θα περιορίσουν την οργή. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αποτιμούν την ανθρώπινη ζωή με χρήματα, με την αχαρακτήριστη και ντροπιαστική ανακοίνωση πως θα καλύψουν τα έξοδα των κηδειών και θα δώσουν αποζημιώσεις, με τον πατέρα του χαμένου φοιτητή να δηλώνει: «Δεν δέχομαι χρήματα από δολοφόνους».

Είναι η ώρα η Ελλάδα να αναζητήσει νέες ράγες για την πορεία που της αξίζει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις