ΚΥΘΗΡΑ. Το ορεινό χωριό Μυλοπόταμος στα Κύθηρα είναι φημισμένο για τον καταρράκτη του και την ταβέρνα κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο, έχει όμως κι ένα μυστικό: την εξωτική παραλία στα βορειοδυτικά του.

Κανείς δεν περιμένει πως μετά από τόσα όμορφα παραθαλάσσια χωριά και τόσες παραλίες (εύκολα προσβάσιμες οι περισσότερες) θα βρεθεί περικυκλωμένος από τόση ομορφιά στα ορεινά του νησιού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο παραδοσιακό χωριό που λάμπει μέσα στην απλότητά του αλλά και στο σπάνιο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση σε αυτό το μέρος είναι το μεράκι και η δημιουργικότητα των ανθρώπων όταν ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και φτιάχνουν υπέροχους (και λίγα λέω) χώρους για να στεγάσουν τις δουλείες τους. Αυτό δεν αφορά μόνο καταστήματα που πουλάνε χειροποίητα προϊόντα κάθε είδους ή σουβενίρ αλλά καφενεία και ταβέρνες.

Ο Μυλοπόταμος και το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της περιοχής

Αρχικά σημείωσε πως ο Μυλοπόταμος απέχει 13 χιλιόμετρα από τη Χώρα του νησιού και 18 χιλιόμετρα από τον Αβλέμονα το πιο γνωστό παραθαλάσσιο χωριό στα Κύθηρα.

Το κυκλικό μονοπάτι γύρω από το χωριό, είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσεις το Μυλοπόταμο. Αν κάνεις ολόκληρη τη διαδρομή θα χρειαστείς κάτι λιγότερο από 2,5 ώρες για τα 5 χιλιόμετρα της διαδρομής. Θα περάσεις από το μεσαιωνικό κάστρο της Κάτω χώρας, από ξωκλήσια και όμορφες γειτονιές. Μόλις «πέσεις» στην κοιλάδα, μια σειρά από νερόμυλους σε περιμένουν για να μπεις στη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής.

Στην περιοχή του καταρράκτη της Φόνισσας θα βρεις έναν πολύ περιποιημένο χώρο αλλά δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες τρέχει ελάχιστο (ή καθόλου) νερό.

Για να κολυμπήσεις στην πεντακάθαρη ακτή που όμοιά της σπάνια συναντάς, θα ταλαιπωρηθείς λίγο αλλά με την πρώτη βουτιά στα δροσερά νερά, θα τα έχεις ξεχάσει όλα!

Για να φτάσεις στην παραλία Καλάμι, θα οδηγήσεις για 4,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού (υπάρχουν ταμπέλες) και θα παρκάρεις μόλις τελειώσει η άσφαλτος και αρχίζει ο χωματόδρομος. Εκεί υπάρχει ένα μοναστήρι και χώρος για να αφήσεις το αυτοκίνητό σου. Από κει και πέρα ξεκινάει το περπάτημα που πρέπει να το κάνεις φορώντας αθλητικά παπούτσια και καπέλο. Θα κινηθείς στο χωματόδρομο για 500 μέτρα στον οποίο δεν προχωράει συμβατικό αυτοκίνητο και μετά θα πάρεις το μονοπάτι για άλλα 300 μέτρα.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι της διαδρομής είναι στο τέλος του μονοπατιού όπου θα χρειαστεί να πιαστείς από σκοινιά για να κατέβεις με ασφάλεια στην παραλία. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις αλλά οπωσδήποτε θέλει προσοχή.

Έχε μαζί σου όλα τα απαραίτητα διότι η παραλία δεν διαθέτει τίποτα από καντίνα, ομπρέλες και άλλα συναφή «πολιτισμένα». Εδώ έρχεσαι αποκλειστικά και μόνο για την άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου και για την υπέροχη θάλασσα. Πράγμα που σημαίνει πως ξεχνάς όποια άνεση ή πολυτέλεια.

Η Ταβέρνα Πλάτανος που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια και το λαογραφικό μουσείο της

Ύστερα από τον αγώνα που έκανες να φτάσεις σε αυτό τον αδάμαστο παράδεισο της παραλίας του Καλαμιού σε περιμένει μια πραγματική όαση δροσιάς και γεύσης.

Η ταβέρνα στον πλάτανο, άνετα μπορεί να διηγηθεί ολόκληρη την ιστορία αυτού του μέρους. Στο εσωτερικό της επιχείρησης έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη στο χρόνο η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του μαγαζιού. Δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση εκσυγχρονισμού (όσον αφορά το διάκοσμο) για περισσότερα από 100 χρόνια όπου λειτουργεί αδιάκοπα ο χώρος σαν καφενείο – ταβέρνα.

Τα παλιά πλακάκια στο πάτωμα, η οροφή στο ταβάνι, η έκθεση λαϊκής τέχνης και τα έπιπλα, δημιουργούν ένα αυθεντικό, βιωματικό μουσείο χωρίς αυτό να δημιουργεί καμιά αίσθηση εγκατάλειψης ή αδιαφορίας. Είναι όλα τους τόσο προσεκτικά περασμένα από γενιά σε γενιά, που παραμένουν στην εντέλεια ακόμα και σήμερα.

Η δροσιά κάτω από τα πελώρια δέντρα, το ευγενέστατο προσωπικό και οι ξεχωριστές γεύσεις δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα που κρατούν τον επισκέπτη «δεμένο» κάτω από τη σκιά των πλατανιών.

Εδώ μπορείς αράξεις και να πίεις τον καφέ σου με τη συνοδεία κάποιου παραδοσιακού γλυκού. Ωστόσο μπορείς να έχεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή δείπνο. Τα πιάτα έχουν όλα το εξής μοναδικό χαρακτηριστικό: παντρεύουν (με τρόπο θαρρείς μαγικό!) τις παραδοσιακές συνταγές με τη μοντέρνα κουζίνα δημιουργώντας ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις είτε επιλέξεις θαλασσινά είτε κρεατικά είτε απλώς vegan νοστιμιές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις