ΚΟΣΜΟΣ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημένη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η Όμικρον μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο οργανισμός, απηχώντας τα σχόλια αξιωματούχων του ΠΟΥ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες.

Φον ντερ Λάιεν: Η Όμικρον πιθανόν να είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη τον Ιανουάριο

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για την κάλυψη όλων των Ευρωπαίων.

Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, «η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η δήλωση αυτή, γίνεται μια ημέρα πριν οι 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής εξετάσουν την πορεία της πανδημίας. Στο τραπέζι, χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητο ότι θα ληφθούν αποφάσεις θα πέσει και το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις