ΚΟΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, τα πλαστικά προκάλεσαν το 4,5 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2015. Σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, η παραγωγή πλαστικών είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος (96 τοις εκατό) του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ η ανακύκλωση, η αποτέφρωση και οι χωματερές έχουν μόνο μικρό μερίδιο στην οικολογική ισορροπία, αναφέρει η ομάδα με επικεφαλής τη διδακτορική φοιτήτρια ETH Livia Cabernard.

Η μελέτη δείχνει «ότι το αποτύπωμα άνθρακα των πλαστικών είναι περίπου διπλάσιο από ό,τι υποτίθεται προηγουμένως στις εκτιμήσεις του κύκλου ζωής», δήλωσε ο Andreas Köhler από το Öko-Institut στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στο Science Media Center.

Η παγκόσμια ζήτηση για πλαστικό έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις των πλαστικών στο περιβάλλον και στην υγεία, οι μελέτες έχουν μέχρι στιγμής ασχοληθεί κυρίως με την περιβαλλοντική ρύπανση από πλαστικά απόβλητα και μικροπλαστικά καθώς και με την αποτέφρωση πλαστικών. Μέχρι στιγμής, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην παραγωγή.

Οι ερευνητές του ETH εντόπισαν την ανάπτυξη της παραγωγής πλαστικών σε αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, όπου ο άνθρακας καίγεται κυρίως για την παραγωγή πλαστικού, ως την κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από το αυξανόμενο αποτύπωμα CO2 των πλαστικών.

«Το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με το πλαστικό του κινεζικού τομέα μεταφορών, της ινδονησιακής βιομηχανίας ηλεκτρονικών και του ινδικού κατασκευαστικού τομέα έχει αυξηθεί πάνω από 50 φορές από το 1995», ανέφερε ο Cabernard σε δήλωση από το ETH Zurich.

Επειδή οι χώρες υψηλού εισοδήματος εισάγουν ολοένα και περισσότερο πλαστικά από χώρες που βασίζονται στον άνθρακα, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος. Για παράδειγμα, αν και οι εγχώριες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από πλαστικό στην ΕΕ έχουν μειωθεί, το αποτύπωμα άνθρακα έχει αυξηθεί ωστόσο. Τα δύο τρίτα των εκπομπών το 2015 εκπέμπονταν στο εξωτερικό. Για την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, το μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται στο εξωτερικό είναι ακόμη υψηλότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος στην υγεία της λεπτής σκόνης από την παραγωγή πλαστικών έχει αυξηθεί κατά 70%. Το μισό από αυτό οφείλεται στην καύση άνθρακα.

Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν σημαντική τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού και την προώθηση της ανακύκλωσης. Ωστόσο, μια γενική απαγόρευση των πλαστικών θα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς τα εναλλακτικά υλικά συχνά θα μολύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγή πλαστικών. Επειδή οι αντίστοιχες επενδύσεις εμποδίζονται επί του παρόντος από την έλλειψη οικονομικών κινήτρων, απαιτείται η τιμολόγηση του CO2. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα έκανε ελκυστικές τις επενδύσεις σε καθαρές λύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών.

https://www.nature.com/articles/s41893-021-00807-2

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις