Όταν ήμασταν παιδιά, πολλοί είχαμε τη συνήθεια να κρατούμε -ενδεχομένως κρυμμένο- σε ένα συρτάρι το ημερολόγιό μας. Ήταν ένα ασφαλές μέρος που μπορούσαμε να εξομολογηθούμε τις αγωνίες και τους φόβους μας, χωρίς να μας κρίνει κανένας. Και πιθανότατα τότε ο κόσμος γύρω μας να έμοιαζε πιο κατανοητός και ξεκάθαρος -και δεν αποκλείεται το ημερολόγιό μας να έπαιζε κάποιο ρόλο σε αυτό.

Είναι πολύ πιθανό μεγαλώνοντας να σταματήσατε να χρησιμοποιείτε το ημερολόγιο, ίσως πλέον σας φαίνεται παιδαριώδης συνήθεια ή απλώς δεν έχετε αρκετό χρόνο. Όμως, μάθετε κάτι: Αυτή η συνήθεια έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική υγεία και την ευημερία σας. Μπορεί πλέον να το λέμε journaling και μπορεί σήμερα αυτή η συνήθεια να βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες μόδες του σύγχρονου wellness, όμως παραμένει αντικειμενική αλήθεια ότι η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων σας βοηθά να τα κατανοήσετε καλύτερα. Και αν παλεύετε με το άγχος ή την κατάθλιψη, η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να είναι εξαιρετική ιδέα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες αποδείξεις προκειμένου να εντάξετε αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά σας, ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη που έχει το ημερολόγιο σκέψεων και αποδεικνύονται από την επιστήμη.

Η ψυχολογία του να κρατάμε ημερολόγιο

Επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με την ανθρώπινη ψυχολογία, υποστηρίζουν ότι η αποδοχή των συναισθημάτων μας συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα, όπως η βελτιωμένη διάθεση και το μειωμένο άγχος.

Και εδώ μπορεί να βοηθήσει το ημερολόγιο. Μπορεί να προωθήσει την αποδοχή –και ιδιαίτερα την ενσυνείδητη αποδοχή– που είναι ένας πολύτιμος και αποτελεσματικός τρόπος να ξεκολλήσουμε από παγιωμένα μοτίβα σκέψης, απελευθερώνοντας τους εαυτούς μας. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται στο ημερολόγιο και του προσδίδουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα δεν είναι σαφείς, είναι πιθανόν να σχετίζονται -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- με τις ακόλουθες ψυχολογικές διεργασίες:

  • Συναισθηματική κάθαρση: Μια συναισθηματική απελευθέρωση ασυνείδητων συγκρούσεων μέσω της έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων.
  • Αυξημένη γνωστική επεξεργασία: Ο χρόνος που αφιερώθηκε για τη δημιουργία συνεκτικών αφηγήσεων για το τι έχει συμβεί.
  • Επαναλαμβανόμενη έκθεση: Η αυξημένη και παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιβλαβών σκέψεων και συναισθημάτων.
  • Συναισθηματική αναστολή: Η ενεργή αναστολή των αρνητικών συναισθημάτων απαιτεί σημαντική προσπάθεια, πιέζοντας περαιτέρω το σώμα και το μυαλό. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική ολοκλήρωση και την περαιτέρω κατανόηση.

5 απροσδόκητα οφέλη του journaling για την ψυχική υγεία

Μείωση του άγχους

Το ημερολόγιο έχει αποδειχθεί δημοφιλές και αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία ανθρώπων που βιώνουν άγχος, πιθανώς λόγω της καλύτερης αποδοχής των αρνητικών συναισθημάτων και της πιο εποικοδομητικής συναισθηματικής απόκρισης στο στρες.

Μια ανασκόπηση ερευνητικών μελετών υποδηλώνει ότι το ημερολόγιο μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες και ότι αν αυτή η συνήθεια υιοθετηθεί για περισσότερες από 30 ημέρες μπορεί να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη ψυχικής ευεξίας.

Μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η εκφραστική γραφή και η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, παρέχοντας μια αποτελεσματική παρέμβαση στους πελάτες που λαμβάνουν θεραπεία.

Όπως ισχύει και με το άγχος, τέτοιες παρεμβάσεις είναι επίσης πιο αποτελεσματικές όταν η συνήθεια αυτή διαρκέσει περισσότερο από 30 ημέρες. Ενώ τα οφέλη μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα όσο για το άγχος και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), το ημερολόγιο παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Ανάρρωση από συναισθηματικό τραύμα (και όχι μόνο)

Επιπλέον έρευνες υποστηρίζουν ότι το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει όσους βιώνουν ή αναρρώνουν από συναισθηματικό τραύμα που σχετίζεται με το PTSD. Μάλιστα, μία καινοτόμα ερευνητική προσέγγιση συνδύασε το ημερολόγιο με την οπτικοποίηση και φάνηκε να προσφέρει διαρκή υποστήριξη σε βετεράνους πολέμου.

Άλλα ευρήματα επιβεβαιώνουν το ημερολόγιο ως μια πολύτιμη και αποτελεσματική παρέμβαση για την ανάρρωση από τον εθισμό. Συγκεκριμένα, μία μελέτη του 2022 υπογράμμισε την ικανότητα του ημερολογίου να υποστηρίζει την ανάρρωση γυναικών σε ιατρικές θεραπείες για διαταραχές χρήσης ουσιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρέμβαση βοήθησε τις συμμετέχουσες να αναγνωρίσουν τι ήταν θετικό για την ανάκαμψή τους, να επιτύχουν ουσιαστικούς βραχυπρόθεσμους στόχους και να βιώσουν μια αίσθηση αισιοδοξίας και υπερηφάνειας για τα επιτεύγματά τους.

Απομάκρυνση αρνητικών σκέψεψν

Όταν προκύπτουν αρνητικές ή ανησυχητικές σκέψεις, είναι εύκολο να παγιδευτείτε μέσα στον φαύλο κύκλο που δημιουργόυν. Η καταγραφή των σκέψεων ωστόσο, δημιουργεί χώρο και απόσταση για να τις εξετάσετε με πιο αντικειμενικό τρόπο.

Αυτή η απόσταση ονομάζεται επίσημα γνωστική διάχυση. Η ιδέα είναι ότι δεν είστε οι σκέψεις, τα συναισθήματα ή τα σωματικά σας συμπτώματα. Αντίθετα, είστε το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζονται. Με άλλα λόγια, εάν οι σκέψεις σας δεν σας εξυπηρετούν, δεν χρειάζεται να τις πιστεύετε. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο για να δείτε τις σκέψεις σας ξεχωριστές από εσάς.

Καλύτερη λήψη αποφάσεων

Το να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για μια κατάσταση είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε πώς να κάνετε το επόμενο βήμα. Μόλις ηρεμήσετε λίγο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συναισθήματά σας προσπαθούν να σας πουν κάτι.

Βλέποντας τις ανησυχίες, τις ερωτήσεις και τα συναισθήματά σας από μία “απόσταση” αποκτάτε πιο ξεκάθαρη εικόνα των αναγκών σας. Ακόμη και μια απλή λίστα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μπορεί να προσφέρει βαθύτερη εικόνα των επιθυμιών σας - σίγουρα περισσότερο από ένα συνονθύλευμα σκέψεων που συνυπάρχουν διάχυτες μέσα στο κεφάλι!

Ανακάλυψη του εαυτού

Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως ένα παζλ: Μπορείτε να ανακαλύπτετε ένα διαφορετικό κομμάτι ή μοτίβο κάθε μέρα. Το ημερολόγιο παρέχει μία παύση από την καθημερινότητα που έχουμε τόσο ανάγκη, προκειμένου να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε ξανά ποιοι είμαστε. Όταν γράφουμε, μαθαίνουμε τις προτιμήσεις, τα σημεία πόνου, τους φόβους, τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Συνεπώς, μας βοηθά να ακούμε περισσότερο, να γίνουμε μάρτυρες αυτών των αλλαγών και απλώς να γνωρίσουμε τον εαυτό μας πολύ καλύτερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις