ΙΤΑΛΙΑ. Το κορυφαίο περιοδικό τροφίμων και κρασιών Gambero Rosso, στα πλαίσια τεύχους αφιερωμένο στην ασφάλεια στον τομέα της γαστρονομίας, ανέθεσε σε ένα εργαστήριο της Ρώμης την ανάλυση των συσκευασιών διανομής των ντελιβεράδων που μας διανέμουν φαγητό κατ’ οίκον.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά, εφόσον σε έναν από τους 'κύβους' μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες στην παράδοση φαγητού κατ’ οίκον στην Ιταλία, βρέθηκαν περισσότερες από 200 αποικίες βακτηρίων. Μάλιστα το δοχείο σε πρώτη όψη «φαινόταν καθαρό».

Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια πτυχή του κουτιού της Πανδώρας και αναδεικνύει ένα τεράστιο πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο της Gambero Rosso, «οι κανόνες (υγιεινής) υπάρχουν και είναι αυστηροί, αλλά δυστυχώς οι εταιρείες δεν τους τηρούν στην πραγματικότητα» εφόσον «ελλείψει ελέγχων, οι εταιρείες διανομής φαγητού είναι αδύναμες στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, όπως προβλέπουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα».

Αναλυτικά, και παρόλο που το συμβόλαιο των riders – οι οποίοι στην Ιταλία κινούνται σε μεγάλο βαθμό με ποδήλατα, περίπου 30.000 ανά την επικράτεια – συνιστά «τη διατήρηση καθαρών δοχείων» με «καθημερινό καθαρισμό με σαπούνι και απολυμαντικό», οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόστος του απορρυπαντικού, με το οποίο επιβαρύνονται, αλλά και με το γεγονός πως συχνά τελούνται μαθήματα καθαρισμού σε ανθρώπους που έχουν δυσκολία με την γλώσσα – Ιταλικά, στην προκειμένη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής κάτω από τις οποίες μεταφέρονται τα φαγητά από τους ντελιβεράδες. Η La Repubblica υπενθυμίζει πως τον Ιανουάριο του 2020 στο Τορίνο, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πανδημία, κάποιες συσκευασίες που μετέφεραν riders δεν βρέθηκαν σφραγισμένες, με κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και βακτήρια. Τότε μάλιστα αναδείχθηκε και το πρόβλημα της θερμοκρασίας, εφόσον συχνά τα εστιατόρια συσκεύαζαν μαζί ζεστά και κρύα τρόφιμα, με πιθανότητες υγειονομικού κινδύνου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις