ΓΥΘΕΙΟ. Εάν ποτέ βρεθείς στη Μάνη, έστω κι αν είναι να κάνεις παράκαμψη, πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις στην Τριπλέτα στο Γύθειο για το καλύτερο σουβλάκι που θα φας σε αυτή τη ζωή! Με χοιρινό, κασέρι ωρίμανσης, και τη φημισμένη τραβηχτή πίτα Μάνης – απλώς θεΐκό μιας και το Γύθειο φημολογείται ότι είναι η Γη των Θεών…

Ο Ανέστης Κυφρίδης, ιδιοκτήτης και οικοδεσπότης, προσφέρει την πιο παραδοσιακή λιχουδιά που θα γευτείς σε ολόκληρη τη Μάνη μέσα σε ένα παλιακό μαγαζάκι που βρίσκεται στα στενά της πόλης. Το μόνο πράγμα που υπάρχει στον κατάλογο; Το Τρίο (ή αλλιώς «Τριπλέτα») με κρέας, τυρί και τραβηχτή. Μπουκιά και συχώριο!

Μία καυτή, καλοκαιρινή μέρα περάσαμε από το Γύθειο και κάναμε μια γρήγορη στάση για να δοκιμάσουμε αυτό το φημισμένο στέκι της Μάνης. Ήταν αργά το απόγευμα και ο κόσμος είχε αρχίσει να φεύγει, καθώς η κουζίνα κλείνει στις 16.00 για την καθιερωμένη απογευματινή σιέστα. Ευτυχώς, φτάσαμε λίγο μετά τις 15.00 και μας υποδέχτηκε ο Ανέστης μαζί με τους γιους του. Παραγγείλαμε δύο Τριπλέτες και δυο κρύες μπίρες και καθίσαμε σε ένα από τα τραπέζια στην άκρη του δρόμου. Μέσα, το μαγαζί είναι σαν μουσείο, γεμάτο με αντικείμενα από το παρελθόν: παλιές φωτογραφίες και κατάλογοι, ανέκδοτα γραμμένα σε όλη την επιφάνεια του τοίχου, και άλλα πολλά ακόμα που μας θύμισαν τις καλές, παλιές μέρες των παραδοσιακών καφενείων.

Παρόλο που καθόμασταν στη σκιά, η μέρα ήταν αρκετά καυτή, οπότε πήραμε και μία σαλάτα. Σαλάτες δεν υπάρχουν στο μενού, αλλά ο σερβιτόρος πρόθυμα έτρεξε στο διπλανό μανάβικο, πήρε μερικές ντομάτες και… ορίστε! Σαλάτα a la minute!

Σαλάτα στο λεπτό!

Έπειτα κατέφτασαν οι Τριπλέτες μας και… ορμήσαμε! Η πίτα είναι φτιαγμένη από το φημισμένο αλεύρι της Μάνης και τηγανισμένη μέχρι να αποκτήσει την τέλεια κρούστα… τι λιχουδιά αυτή η τραβηχτή! Η Μάνη μπορεί να μην έχει το γόνιμο έδαφος που χρειάζεται για να καλλιεργήσεις λαχανικά, αλλά εδώ οι άνθρωποι ξέρουν τα πάντα γύρω από τα δημητριακά, το αλεύρι και τις πίτες.

Ο Ανέστης ήταν στα κέφια του και μας είπε ότι θέλει να επεκτείνει την επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη – τολμηρό εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς τη γαστρονομική παράδοση αυτής της πόλης. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα με την ελπίδα να συναντηθούμε πάλι πολύ σύντομα…

Πηγή: athensvoice.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις