ΛΑΚΩΝΙΑ. Στην καρδιά της λακωνικής γης, στο διάβα για Μονεμβασιά και Μάνη, βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργιου Θεοδωρακάκου.

Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα από τον παππού Νικόλα ενώ το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία του Κτήματος.

Σήμερα, στα 400 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων που βρίσκονται γύρω από το οινοποιείο, καλλιεργούνται κυρίως οι τοπικές ποικιλίες Κυδωνίτσα και Μαυρούδι, ενώ το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά, το Ασύρτικο, τον Ροδίτη και το Αγιωργίτικο. Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων, που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών ενώ όλοι τα κρασιά χαρακτηρίζονται ως Λακωνικοί Τοπικοί Οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης. Οι Αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούν από τον οργανισμό ΔΗΩ.

Με τη βοήθεια των ειδικών προτείνουμε κρασί και πιάτα για ξεχωριστές ημέρες και απολαύσεις.

Aναζητείστε τα σε επιλεγμένες κάβες και σε super market.

Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα 100% Π.Γ.Ε. 2021

Η Βασίλισσα των Λακωνικών Κρασιών Κυδωνίτσα, ξετυλίγει τις προσόντα της σε αυτό το φρέσκο, μονοποικιλιακό κρασί.

Χαρακτηρίζεται από λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Σε πρώτο πλάνο φρουτώδη αρώματα άγουρου κυδωνιού, αχλαδιού και κίτρου, πλαισιωμένα από νότες λεμονανθών και ακακίας. Στόμα με λεμονάτη οξύτητα, φρουτώδη και φίνα αρώματα με διάρκεια. Ταιριάζει πολύ τόσο με φρέσκα όσο και με καπνιστά ψάρια (καπνιστή πέστροφα, σαρδέλες κτλ), ομελέτα με αγκινάρες και σύγκλινο καθώς και με όλες τις χορτόπιτες και κολοκυθόπιτες.

Προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 10-12οC.

Κτήμα Θεοδωρακάκου Μαυρούδι 100% Π.Γ.Ε. 2017

Το Μαυρούδι, όνομα και πράγμα, χαρακτηρίζεται από βαθύ ερυθρό χρώμα, εξαιρετικό bouquet, που παραπέμπει σε αρώματα κερασιού και σοκολάτας γάλακτος ενώ η παραμονή του σε δρύινα γαλλικά βαρέλια του και η μετέπειτα παλαίωση στο κελάρι του Οινοποιείου προσδίδουν αρώματα με νύξεις καπνού, ψημένου κάστανου και βουτύρου. Στο στόμα είναι γεμάτο με στρογγυλό σώμα και έντονη, πιπεράτη επίγευση.

Συνοδεύει πλούσια λιπαρά κρεατικά με έντονες σάλτσες, αγριογούρουνο στιφάδο, κόκκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, πικάντικα τυριά και αλλαντικά. Είναι το ιδανικό συνοδευτικό κρασί για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 18 °C.

Κ.Α. – Κυδωνίτσα Αγιωργίτικο Π.Γ.Ε. 2021

Η συνοινοποίηση της Κυδωνίτσας και του Αγιωργίτικου μας δίνει ένα ανοικτό ροζέ ξηρό κρασί, την πιο πρόσφατη ετικέτα του Κτήματος. Συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τις δύο ποικιλίες: ήπιο άρωμα του κυδωνιού, ώριμα πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή από την Κυδωνίτσα και βύσσινο και φράουλα από το Αγιωργίτικο.

Ταιριάζει πολύ τόσο με φαγητά όπως τα λαδερά, ο καγιανάς και το ριζότο όσο και με ένα ταμπλό τυριών με chutney και ξηρούς καρπούς. Είναι το ιδανικό κρασί για κάθε περίσταση.

Προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 10-12οC.

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ - ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ 17ο χλμ. ΕΘΝ. ΟΔΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΓΥΘΕΙΟΥ Τηλ.: 2731036555 Fax: 2731036550

secretary@estatetheodorakakos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις