Επειδή οι γάτες είναι τόσο έξυπνα, ευαισθητοποιημένα πλάσματα, μπορούν να έχουν μια μακρά λίστα αρεσκειών (και ίσως, μια εξίσου μεγάλη λίστα αντιπαθειών)! Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πράγματα που αγαπά η γάτα σας είναι τα ίδια πράγματα που αγαπάτε και εσείς- όπως φρέσκο, νόστιμο φαγητό, μεγάλους υπνάκους σε ζεστά μέρη και πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες, για να αναφέρουμε μερικά.

Ακριβώς όπως και εμείς οι άνθρωποι, τα πράγματα που βρίσκουν οι γάτες ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά ή συναρπαστικά μπορούν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν — η γάτα σας μπορεί να λατρεύει να παίζει με ένα μπαλάκι τη μια μέρα, αλλά την επόμενη να το βρίσκει απίστευτα βαρετό. Ως γατο-γονιός, είναι υποχρέωση σας να αναγνωρίζετε πότε αλλάζουν τα ενδιαφέροντα της γάτας σας, ώστε να μπορείτε να την κρατήσετε χαρούμενη , υγιή και αφοσιωμένη. Αν και το τι αρέσει σε κάθε γάτα μπορεί να διαφέρει, αυτές οι οκτώ κατηγορίες είναι μια εξαιρετική αρχή.

1. Οι γάτες λατρεύουν τον ύπνο

Δεν είναι μυστικό ότι οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται. Στην πραγματικότητα, η μέση γατούλα κοιμάται για 12 έως 16 ώρες την ημέρα! Επειδή οι γάτες είναι νυκτόβια πλάσματα, χουχουλιάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας - και ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει; Σε όλους αρέσει ένας ωραίος, μακρύς υπνάκος σε ένα ζεστό, άνετο μέρος.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα γατάκια και οι ηλικιωμένες γάτες θα περνούν περισσότερο χρόνο στο να κοιμούνται απ’ ότι μια έφηβη γάτα. Αλλά αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας κοιμάται πολύ - ή πολύ λίγο - μιλήστε στον κτηνίατρό σας για το τι είναι φυσιολογικό για τη ράτσα, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και το μέγεθός της.

2. Οι γάτες αγαπούν την περιποίηση και την φροντίδα

Γνωρίζατε ότι οι ενήλικες γάτες περνούν περίπου τις μισές ώρες της μέρας με το να φροντίζουν και να περιποιούνται τον εαυτό τους; Σαφώς, η περιποίηση είναι σημαντικό μέρος της ζωής μιας γατούλας! Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο στην περιποίηση :

  • Τις κρατά καθαρές. Η περιποίηση όχι μόνο βοηθά τις γάτες να απομακρύνουν τη βρωμιά και τη σκόνη από το τρίχωμα τους, αλλά εμποδίζει τα αρπακτικά και τα θηράματα να τις εντοπίσουν. Πως; Το γλείψιμο του τριχώματός τους, αφαιρεί τυχόν μυρωδιές που έχει απορροφήσει.
  • Διατηρεί το δέρμα και το τρίχωμά τους υγιή. Η τακτική περιποίηση διασκορπίζει τα έλαια που παράγονται φυσικά από το δέρμα και τη γούνα μιας γάτας, διατηρώντας το τρίχωμα τους υγιές, λαμπερό και ενυδατωμένο.
  • Τις κάνει να νιώθουν χαλαρές. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα μασάζ, σωστά; Λοιπόν, οι γάτες αισθάνονται ακριβώς το ίδιο! Αντί να επισκέπτονται έναν μασέρ, απλώς περιποιούνται τον εαυτό τους για να μειώσουν το άγχος και να ηρεμήσουν.
  • Τους βοηθά να δεθούν με άλλα γατάκια. Οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη – αλλά και τους ανθρώπους τους! - για να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τον δεσμό τους. Θα δείτε συχνά γάτες να περιποιούνται η μία την άλλη σε δυσπρόσιτα μέρη.
  • Τους δροσίζει. Οι άνθρωποι ιδρώνουν. Οι σκύλοι λαχανιάζουν. Οι γάτες γλείφονται. Όταν κάνει πολύ ζέστη έξω, οι γάτες βρέχουν τη γούνα τους με σάλιο για να τις κρατάει δροσερές.
  • Δεν αρέσει σε όλες τις γάτες να τις περιποιούνται οι άνθρωποί τους, αλλά αν το κάνουν οι δικές σας, δοκιμάστε να βουρτσίσετε τη γούνα τους με μια φυσική τρίχα ή βούρτσα από καουτσούκ. Θα αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα από τη γούνα τους και θα νιώσουν απόλυτα χαλαρωμένες.

3. Οι γάτες αγαπούν τη φρέσκια, θρεπτική τροφή

Είναι απίθανο να θέλετε να φάτε ένα πιάτο με χαλασμένο φαγητό. Το ίδιο ισχύει και για τη γάτα σας. Το μπαγιάτικο και αλλοιωμένο φαγητό δεν έχει απλώς άσχημη γεύση, αλλά μπορεί να αναπτύξει μούχλα ή να φιλοξενήσει πολλούς τύπους βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

Κάθε φορά που σερβίρετε τα γεύματα της γατούλας σας, φροντίστε να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης τόσο σε υγρή όσο και σε ξηρή τροφή. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα την ταΐζετε μόνο με φρέσκα, θρεπτικά και ασφαλή γεύματα.

4. Οι γάτες αγαπούν το τρεχούμενο νερό

Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει, αλλά σίγουρα εάν έχετε γάτα, ξέρετε με σιγουριά ότι θα προσπαθήσει να πιει νερό από τις βρύσες που τρέχουν όποτε παρουσιαστεί η ευκαιρία. Ή όπως στη δική μου περίπτωση, η γάτα σας θα δημιουργήσει μία δύνη με το πόδι της μέσα στο σκεύος που βρίσκεται το νερό της, για να ανακατέψει το νερό της και να δημιουργήσει την αίσθηση της κίνησης άρα και μη στασιμότητας του νερού.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά σιντριβάνια - σχεδιασμένα ειδικά για γάτες - έτσι ώστε να έχουν πάντα διαθέσιμο δροσερό, φρέσκο, τρεχούμενο νερό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, σε ορισμένες ράτσες γατών αρέσει επίσης να παίζουν στο νερό. Εάν η γάτα σας λατρεύει να πιτσιλάει, δοκιμάστε να γεμίσετε τη μπανιέρα ή μια παιδική πισίνα με λίγα εκατοστά νερό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού της. Αυτή η δραστηριότητα θα τη βοηθήσει να ασκηθεί λίγο και να δροσιστεί τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες.

5. Οι γάτες αγαπούν το ξύσιμο και το ακόνισμα των νυχιών τους

Ένα από τα βασικά ένστικτα των γατιών είναι να ακονίζουν τα νύχια τους με το ξύσιμο και το γρατζούνισμα σε διαφορετικές επιφάνειες. Τυχαίνει επίσης να παίρνουν και μια ικανοποίηση από αυτό. Εκτός από το ακόνισμα των νυχιών τους, το ξύσιμο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και στην αναζωογόνηση τους.

Σκεφτείτε το σαν ένα ωραίο, μεγάλο τέντωμα που κάνουμε εμείς όταν οι μύες μας είναι κουρασμένοι ή πονούν. Ένα γρήγορο ξύσιμο σε ένα γατόδεντρο ή ένα στύλο μπορεί να αναζωογονήσει αμέσως ένα κουρασμένο γατάκι.

6. Οι γάτες αγαπούν το καθημερινό τους παιχνίδι

Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι μια σοβαρή υπόθεση για τις γάτες, από ένα μωρό γατάκι μέχρι και αυτές σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεν χρειάζονται πολλά για να παίξετε με μια γάτα - θα παίξει με οτιδήποτε, από ένα χνούδι μέχρι οποιοδήποτε παιχνίδι για γάτες - αλλά είναι ένα ζωτικό μέρος της υγείας και της ανάπτυξής της. Ο χρόνος του παιχνιδιού όχι μόνο τις γυρίζει στις μέρες τους στην άγρια ​​φύση, οπού έπρεπε να καταδιώκουν, να κυνηγήσουν και να αιχμαλωτίσουν τη λεία τους, αλλά τις κρατά σε φόρμα, αφοσιωμένες και χαρούμενες.

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες παιχνίδια για γάτες στην αγορά, αλλά στη γάτα σας μπορεί να αρέσει να παίζει παιχνίδια, όπως κρυφτό. Ανεξάρτητα από την επιλογή παιχνιδιού της γάτας σας, είναι σημαντικό να παίζετε μαζί της, έστω και από λίγα λεπτά την ημέρα.

7. Οι γάτες λατρεύουν να παρακολουθούν τα πουλιά

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις γάτες κουλουριασμένες στα περβάζια. Γιατί; Είναι μια προνομιακή τοποθεσία για την παρατήρηση πουλιών! Είτε στις γάτες αρέσει να παρακολουθούν πουλιά επειδή είναι θήραμα είτε απλώς επειδή η κίνηση τους τραβάει την προσοχή, μερικές γάτες μπορούν να περνούν ώρες παρατηρώντας τα πουλιά κάθε μέρα.

Εάν η γάτα σας λατρεύει να κουλουριάζεται στα παράθυρα, φροντίστε να προστατεύσετε το δέρμα της από τις σκληρές ακτίνες του ήλιου, ειδικά αν έχει ανοιχτόχρωμη γούνα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ώρες της δίπλα στο παράθυρο όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός - μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. - και μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για αντηλιακά εγκεκριμένα για γατάκια.

8. Οι γάτες αγαπούν τους ανθρώπους τους

Ναι, ναι και όμως! Αν και πολύ παρεξηγημένες σε αυτόν τον τομέα και παρόλο που συχνά απεικονίζονται ως μοναχικά ζώα, οι γάτες χρειάζονται αγάπη, προσοχή και συντροφιά και λατρεύουν να τα παίρνουν από τους ανθρώπους τους. Οι τρόποι που οι γάτες λένε «σ’ αγαπώ» είναι λίγο διαφορετικοί από εμάς τους ανθρώπους.

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας, σας αγαπά, περιλαμβάνουν το γουργούρισμα, το ακούμπημα (ή το να βάζει το κεφάλι της πάνω σας), να κοιμάται πάνω ή κοντά σας, να τρίβεται πάνω σας, να σας νιαουρίζει (σαν να σας μιλάει), να σας γλείφει, ακόμα και να κολλάει τον πισινό της στο πρόσωπό σας. Ναι αλήθεια! Είναι σημάδια ότι σας εμπιστεύεται και σας αγαπάει ειλικρινά. Ακόμα, και ότι σας δέχεται σαν μέλος της, δηλαδή ότι είστε και εσείς μια γάτα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις