Μια παραδοσιακή συνταγή που πηγάζει απευθείας από τον Ταΰγετο, αφού η φρέσκια ρίγανη που ξεμυτίζει κοντά στο Πάσχα, μαγειρεύεται στον φούρνο δίπλα από αρνίσιο μπούτι και πατάτες που έχουν μελώσει δίπλα στο κρέας.

Η ρίγανη σε αυτή τη μορφή, μπορεί να καταναλωθεί, όπως και τα βραστά άγρια χόρτα. Αρκεί να έχει ξεπικρίσει σωστά, για να μην δημιουργεί αρνητική γεύση στο φαγητό.

Ολόκληρο αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με φρέσκια ρίγανη και μελωμένες πατάτες

Υλικά για τέσσερις μερίδες:

  • 1 αρνίσιο μπούτι ολόκληρο (όχι χαραγμένο) περίπου 1,5 με 2 κιλά
  • 5 – 6 μεγάλες πατάτες
  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο
  • Ένα μεσαίο μάτσο φρέσκια ρίγανη
  • 2 κ. σ. μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Ξερή ρίγανη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Λεμόνι

Προετοιμασία και ψήσιμο:

  • Αρχικά, πρέπει να ξεπικρίσουμε τη φρέσκια ρίγανη. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, με νερό ως τη μέση και όταν βράσει, ρίχνουμε τη ρίγανη. Αφήνουμε να βράσει για δέκα λεπτά και μετά σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι
  • Μαδάμε τα φύλλα της ρίγανης για να τα ξεχωρίσουμε από τα κοτσάνια, τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό
  • Ακουμπάμε το αρνίσιο μπούτι πάνω σε ένα άνετο ταψί. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε κομμάτια τα οποία σφηνώνουμε μέσα στο κρέας και σκόρπια στο ταψί
  • Αλείφουμε το μπούτι με λίγο ελαιόλαδο μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα κι από τις δυο πλευρές και το καρυκεύουμε με λίγο ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες (σε μεγάλα κομμάτια). Τους βάζουμε μία κουταλιά της σούπας μουστάρδας, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ξερή ρίγανη. Τις ανακατεύουμε για να μαριναριστούν καλά και τις τοποθετούμε μέσα στο ταψί με το κρέας
  • Σε μια γωνία (για να μη σκορπίσει) βάζουμε τη ζεματισμένη ρίγανη χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο. Θα πάρει ουσία από τα ζουμιά του ταψιού. Αν θέλουμε σπρώχνουμε λίγο από τη ρίγανη κάτω από το κρέας και ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ένα ποτήρι νερό και ελαιόλαδο
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το φαγητό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας συχνά τα υγρά
  • Μισή ώρα πριν γίνει το φαγητό, το ξεσκεπάζουμε να χρυσαφίσουν οι πατάτες και να τραγανίσει η πέτσα από το αρνί
  • Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε το λεμόνι και σερβίρουμε
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις