Ένας ιδιαίτερος τρόπος για να ψήσουμε το κατσικάκι είναι να το κλείσουμε στη λαδόκολλα με φρέσκια ρίγανη, λουίζα και τσίπουρο και το κρέας «λουκούμι» λιώνει στο στόμα.

Το μυστικό για ένα μαλακό και γευστικό κατσικάκι είναι το σιγανό ψήσιμο χωρίς πολλά υγρά, καλά φωλιασμένο μέσα στη λαδόκολλα. Τα μυρωδικά θα «ποτίσουν» το κρέας και το κεφαλοτύρι στο τέλος, θα απογειώσει τη γεύση.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1,5 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φετούλες
  • ½ κρασοπότηρο τσίπουρο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Μερικά φύλλα λουίζα
  • Μερικά κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 250 γρ κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Σε μια λεκάνη αδειάζουμε το κατσικάκι και προσθέτουμε από πάνω τις φέτες σκόρδο, το τσίπουρο, το ξύσμα από το λεμόνι, το λάδι, τα μυρωδικά (ρίγανη, λουίζα) και το αλατοπίπερο
  • Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τα υλικά μας ώστε το κρέας να ποτιστεί από τα υγρά και να κολλήσουν επάνω τα μυρωδικά
  • Σε ένα πυρέξ ή ταψί που υπολογίζουμε να χωράει άνετα το κρέας αλλά όχι να είναι πολύ απλωμένο, στρώνουμε αλουμινόχαρτο ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του σκεύους. Υπολογίζουμε πως το αλουμινόχαρτο θα πρέπει να σκεπάσει πλούσια το κρέας που θα τοποθετήσουμε μέσα
  • Πάνω από το αλουμινόχαρτο απλώνουμε τη λαδόκολλα που επίσης πρέπει να χωράει καλά το φαγητό αλλά και να το κλείσει από πάνω. Στην πραγματικότητα φτιάχνουμε μια φωλιά που στο τέλος θα πρέπει να σκεπαστεί καλά
  • Αδειάζουμε προσεκτικά μέσα στη φωλιά το κατσικάκι και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό
  • Κλείνουμε τα πλαϊνά από τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε το κρέας προσέχοντας να μη μένει πουθενά ανοιχτό
  • Στο σκεύος που έχουμε φτιάξει τη φωλιά με το κατσικάκι, ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό
  • Ψήνουμε σε πρώτη φάση στους 220 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το κομμάτι του κρέατος, τον τρόπο κοψίματός του και από την ηλικία του
  • Μόλις ανοίξουμε (στη 1,5 ώρα περίπου) και δούμε πως το κρέας έχει μαλακώσει αφήνουμε για άλλη μισή ώρα στο φούρνο να ψηθεί με ανοιχτή τη λαδόκολλα για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να τραγανίσει η πέτσα του
  • 5 λεπτά πριν το βγάλουμε προσθέτουμε το λεμόνι και το τυρί κομμένο σε κυβάκια

Μην ξεχνάς πως ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος δε χρειάζεται πολλά υγρά. Ακόμη κι όταν το σκεύος έχει στεγνώσει, αν η λαδόκολλα έχει υγρά τότε δε χρειάζεται να προσθέσεις άλλο νερό. Δε θέλουμε να βράσουμε το κρέας αλλά να το ψήσουμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις