Νηστίσιμα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά
Αυτή η συνταγή για νηστίσιμα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά, είναι η απόλυτη ιδέα για ένα νόστιμο μεσογειακό μαγείρεμα με θαλασσινά! Ωστόσο δεν σου κρύβω πως θέλει υπομονή στο γέμισμα, καθώς τα καλαμαράκια είναι μικρά και θέλουν να βρεις το κόλπο, για να τα γεμίσεις με επιτυχία.
Το τελικό αποτέλεσμα όμως, θα ανταμείψει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και όλοι θα ζητάνε μια ακόμα μερίδα!
Καλαμαράκια νηστίσιμα γεμιστά με ρύζι και φρέσκα μυρωδικά
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα με τα πλοκάμια τους
- 200 γρ ρύζι Καρολίνα
- 4 κόκκινες και ώριμες ντομάτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 4 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι
- 1/3 ματσάκι άνηθο
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
- Λίγο φινόκιο
- 100 γρ λευκό κρασί
- 100 γρ νερό
- Αλάτι & πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα στην κατσαρόλα:
- 4 ώριμες κόκκινες ντομάτες
- 1 κ. γ πελτέ
- Αλάτι & πιπέρι
- Ελαιόλαδο

Προετοιμασία και μαγείρεμα:
- Αρχικά παίρνουμε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, μέσα σε μια λεκάνη
- Στην ίδια λεκάνη τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το ξερό κρεμμύδι και στο ψιλό του τρίφτη τις ντομάτες
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φινόκιο, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στη λεκάνη
- Προσθέτουμε το ρύζι, το κρασί και το νερό. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να έχουμε μια γέμιση αρκετά ζουμερή γιατί τα καλαμάρια δεν βγάζουν υγρά και δεν θέλουμε να στεγνώσει η γέμιση κατά τη διάρκεια του βρασμού
- Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με προσοχή μέχρι τη μέση περίπου, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού. Κάθε ένα που το γεμίζουμε, το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μην αδειάσει η γέμιση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
- Σε μια άνετη κατσαρόλα τρίβουμε τις ώριμες ντομάτες, προσθέτουμε τον πελτέ και το αλατοπίπερο και ακουμπάμε από πάνω τα γεμισμένα καλαμαράκια
- Μόλις τελειώσουμε με το γέμισμα, ρίχνουμε ελαιόλαδο πάνω από τα καλαμαράκια και προσθέτουμε μία κούπα νερό. Βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα με σαράντα λεπτά, ελέγχοντας πάντα τα υγρά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό
- Σερβίρουμε με λίγο έξτρα άνηθο και σάλτσα από την κατσαρόλα, αφού αφαιρέσουμε τις οδοντογλυφίδες
