Μπριάμ στον φούρνο με ψητό κατσικίσιο τυρί
Το μπριάμ αποτελεί μία safe επιλογή για όλες τις εποχές και ώρες της ημέρας, ωστόσο η εκδοχή με κατσικίσιο τυρί ψητό στον φούρνο μαζί με τα λαχανικά, απογειώνει τη γεύση και συμπληρώνει θρεπτικά το πιάτο μας με τον πιο νόστιμο τρόπο.
Τα υλικά είναι τόσο εύκολα και απλά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ενώ το ταψί μας μπορεί να γεμίσει με πολλές παραλλαγές. Η συνταγή αυτού του άρθρου, είναι η κλασική αλλά μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείς, ανάλογα τα γευστικά σου γούστα ή τις προτιμήσεις σου.
Μπριάμ με ψητό κατσικίσιο τυρί στον φούρνο
Υλικά για 4 άτομα:
- 2 μέτριες πατάτες
- 2 μέτρια κολοκύθια
- 2 μέτριες μελιτζάνες
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 ντομάτες σε κομμάτια
- 2 ντομάτες για τρίψιμο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Φρέσκο μαϊντανό
- Φρέσκο άνηθο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- 200 γρ κατσικίσιο τυρί

Προετοιμασία και μαγείρεμα:
- Αρχικά πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και κόβουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη
- Συνεχίζουμε κόβοντας το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε επίσης λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε όλα στο μπολ
- Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στα υπόλοιπα λαχανικά
- Περνάμε το σκόρδο στο λεπτό του τρίφτη και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά
- Προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με μια κουτάλα ή με τα χέρια μας, ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά ώστε να καρυκευτούν σωστά και να βραχούν με το λάδι
- Αδειάζουμε τα λαχανικά στο ταψί ή στο πυρέξ που θα τα ψήσουμε
- Τρίβουμε τις ντομάτες στο ψιλό του τρίφτη και τις προσθέτουμε μέσα στο ταψί
- Ανακατεύουμε ελαφρά μια τελευταία φορά, συμπληρώνουμε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό
- Σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα αφού προηγουμένως την έχουμε βρέξει και ψήνουμε σε φούρνο που ήδη καίει, για 45 περίπου λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) κι ελέγχοντας για τα υγρά
- Δέκα λεπτά προτού βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα στο ταψί και χωρίς να ανακατέψουμε το φαγητό, το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κυβάκια
- Ψήνουμε για ένα δεκάλεπτο μαζί με το τυρί, μέχρι αυτό να πάρει χρώμα
- Σερβίρουμε με λίγο άνηθο ή μαϊντανό
