Οσομπούκο στη γάστρα κοκκινιστό με κρεμμυδάκια
Μια συνταγή για όλες τις εποχές και για όλες τις περιστάσεις, το κοκκινιστό οσομπούκο στη γάστρα με κρεμμυδάκια και λαχανικά, γίνεται το πιο θρεπτικό μαγείρεμα για όλη την οικογένεια. Το μοναδικό μυστικό είναι, το υπομονετικό ψήσιμο στον φούρνο, μέχρι να λιώσει το κρέας και να αμολήσει όλες τις ουσίες του.
Το συγκεκριμένο κρέας, αφορά κομμάτι από τη γάμπα του μοσχαριού. Η παρουσία του κόκαλου στο κέντρο, κρύβει όλες τις ουσίες και όλες τις βιταμίνες μέσα στη τρύπα του (μυελός των οστών) και γύρω από αυτήν (κολλαγόνο). Γι αυτό απαιτείται σιγανό μαγείρεμα, μέχρι να λιώσουν όλες οι ουσίες και να απελευθερωθούν.
Κοκκινιστό οσομπούκο στη γάστρα με κρεμμυδάκια
Υλικά για 4 μερίδες:
- 4 κομμάτια κρέας οσομπούκο
- 25 περίπου κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2 καρότα
- 1 ματσάκι σέλερι
- 2 ώριμες ντομάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ. σ. πελτέ
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Αλεύρι για το πανάρισμα

Προετοιμασία και Μαγείρεμα:
- Αρχικά, στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας τα κομμάτια κρέατος και τα καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι
- Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε αλεύρι και περνάμε το κάθε κομμάτι οσομπούκο, να παναριστεί και από τις δυο μεριές
- Καλύπτουμε τον πάτο ενός τηγανιού με ελαιόλαδο και περνάμε το κρέας για να τσιγαριστεί από όλες τις πλευρές
- Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει
- Στο ίδιο τηγάνι, περνάμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και το σέλερι κομμένος επίσης σε χοντρές ροδέλες
- Στο τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μόλις τσιγαριστούν τα λαχανικά μας, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και στρώνουμε πρώτα το κρέας μέσα στη γάστρα και στην άκρη ακουμπάμε τα λαχανικά
- Ρίχνουμε το κρασί, τις ντομάτες περασμένες στο ψιλό του τρίφτη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
- Προσθέτουμε στη γάστρα ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το ξύλο κανέλας, αλάτι και πιπέρι και καλύπτουμε το φαγητό μας με νερό
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 2 ώρες ελέγχοντας κατά διαστήματα τα υγρά
