Ψητό κουνουπίδι στον φούρνο με φέτα Μονεμβασιάς και ντοματίνια

Αν το κουνουπίδι, δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα σου λαχανικά· τότε, καν’ το ψητό στον φούρνο και σέρβιρέ το σαν σαλάτα, με ντοματίνια και βαρελίσια φέτα Μονεμβασιάς. Στο εξής, το λευκό λουλούδι του χειμώνα, θα μπει στη λίστα με τα λατρεμένα σου φαγητά.
Σαν πρώτη ύλη, το κουνουπίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, στη μαγειρική· πράγμα που το καθιστά ως ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά, στη μεσογειακή κουζίνα.
Κουνουπίδι στον φούρνο με βαρελίσια φέτα Μονεμβασιάς και ντοματίνια
Υλικά για 4 μερίδες:
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ κ. γ. κουρκουμά
- ½ κ. γ. πάπρικα
- Αλάτι

Για τη σαλάτα:
- 200 γρ φέτα Μονεμβασιάς
- 15 περίπου ντοματίνια
- Ελαιόλαδο
- Μαϊντανό
- Λεμόνι προαιρετικά
Ψήσιμο και συναρμολόγηση σαλάτας
- Αρχικά, κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το πλένουμε καλά
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μικρό σύρμα χειρός ή με ένα πιρούνι
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το σκόρδο τριμμένο στο λεπτό του τρίφτη και ανακατεύουμε
- Απλώνουμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και με ένα πινέλο περνάμε τα μπουκετάκια, με το μίγμα του λαδιού
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά έως ότου μαλακώσει το κουνουπίδι
- Μόλις κρυώσει βάζουμε σε ένα πιάτο το κουνουπίδι και προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα (ανάλογα το μέγεθος ή τις προτιμήσεις) και τη φέτα σπασμένη σε τρίμματα
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τρίβουμε λίγο πιπέρι, προσθέτουμε λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε
- Αν θέλουμε, στάζουμε και λίγο λεμόνι
