Σαλάτα με κολοκυθάκια και σαλάμι αέρος
Υλικά:
• 1 κιλό κολοκυθάκια
• 100 γρ. ρόκα
• 50 γρ. σαλάμι αέρας σε λεπτές φέτες
• χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
• 7 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 2 κ.σ. ξιδι μπαλσάμικο
• αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου ή ένα τηγάνι με ραβδώσεις. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες τους. Κόβουμε τα μισά κολοκυθάκια σε φέτες πάχους μισού εκατοστού σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε τα κολοκυθάκια στο γκριλ ή στο τηγάνι για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Με έναν αποφλοιωτή ή ένα μαντολίνο κόβουμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φετούλες σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε μερικά λεπτά να μαριναριστούν. Κόβουμε το σαλάμι αέρας σε λεπτές λωρίδες, σαν σπιρτόξυλα.
Συνθέτουμε τη σαλάτα: Ανακατεύουμε τα ψητά κολοκυθάκια με τα μαριναρισμένα, τη ρόκα και το σαλάμι και, αφού αναμείξουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο, περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Tip: Μπορείτε να ετοιμάσετε τα κολοκυθάκια από την προηγούμενη μέρα.