Κολοκυθόπιτα
Υλικά:
½ κιλό φύλλα κρούστας ή χωριάτικα
2 κιλά κολοκύθια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. τυρί φέτα
2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
½ φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα πλένετε. Τα τρίβετε σε χοντρό τρίφτη, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για ½ ώρα.
Λιώνετε τη φέτα με ένα πιρούνι και τη βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα, το γάλα, τα αυγά χτυπημένα και το σιμιγδάλι.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι και σοτάρετε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα προσθέτετε στη λεκάνη με τα τυριά, ρίχνετε τον άνηθο και τα ανακατεύετε.
Ανακατεύετε σε ένα άλλο μπολ το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο Ι και αλείφετε ένα ταψί Νο 28. Στρώνετε έξι φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα με το μείγμα βουτύρου-λαδιού. Απλώνετε τη γέμιση και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα. Τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα πάλι ένα ένα με λάδι και βούτυρο.
Χαράζετε την επιφάνεια σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο, τη σερβίρετε σε πιατέλα.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι με τραχανά.