Υλικά
1 κιλό αρνί μπούτι
1 ρίζα τζίντζερ (8εκ.)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 ποτήρι χυμός σταφυλιού και μήλου
800 γρ. σταφύλι μαύρο και λευκό
½ κ.γ. κανέλα
1 κ.λ. κοφτό κόλιαντρος
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πετιμέζι
1 ποτήρι ζωμός κότας ή βοδινού
150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
αλάτι
πιπέρι
λίγο αλεύρι

Για το πλιγούρι
1 ποτήρι ζωμός κότας ή βοδινού
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
4 φλ. Του τσαγιού πλιγούρι βρασμένο

Παρασκευή
Κόβουμε το κρέας σε κύβους (περίπου 5 εκ.) αφαιρώντας το κόκαλο. Αλατοπιπερώνουμε και περνάμε τους κύβους ελαφρά από αλεύρι, να «πουδραριστούν».
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος, να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε πασπαλιστά λίγο αλεύρι επάνω στο κρέας και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με τον χυμό των φρούτων, ρίχνουμε τον ζωμό κότας ή βοδινού, το ξύσμα πορτοκαλιού και μπόλικο νερό, ώστε να σκεπάσει το κρέας περίπου κατά 5 εκ. πάνω από την επιφάνειά του.
Βράζουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το πετιμέζι και το τζίντζερ τριμμένο και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας.
Αφαιρούμε τα κομμάτια του αρνιού και προσθέτουμε τις ρώγες των σταφυλιών. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα καρβουντισμένα αμύγδαλα.
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το μισό βούτυρο να κάψει, ρίχνουμε το πλιγούρι στεγνό από τα νερά και σοτάρουμε. Προσθέτουμε ζωμό, το υπόλοιπο βούτυρο και αλατίζουμε.
Το αφήνουμε να πιεί όλα τα υγρά και να είναι στεγνό. Είναι ιδανικό για συνοδευτικό κρέατος.

Συμβουλές: Ζητήστε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει το κρέας. Η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι μελωμένη.
Αν το φαγητό έχει πολλά υγρά αφαιρείται το κρέας και βράζετε ώστε να μειωθεί η σάλτσα.