Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
5 κουτ. της σούπας ρύζι γλασσέ
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο
1 αβγό
¼ φλιτζανιού νερό
2 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
1 ½ κουταλιάς της σούπας αλεύρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο Λακωνίας
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αβγολέμονο
2 αβγά
½ φλυτζανάκι χυμό λεμονιού
Λίγη πάπρικα γλυκιά, για το σερβίρισμα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άνηθο
Παρασκευή
Ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, το αβγό ελαφρά κτυπημένο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το νερό. Πλάθετε το μίγμα σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε, προσθέτετε το αλεύρι και το καβουρδίζετε ένα λεπτό.
Προσθέτετε τον ζωμό και τον αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε μέσα τα γιουβαρλάκια ένα – ένα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Βράζετε το φαγητό για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε τα αβγά με το λεμόνι σε ένα μπολ και ρίχνετε λίγο – λίγο ζωμό από το φαγητό για να πάρει τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.Ρίχνετε το αβγολέμονο στα γιουβαρλάκια και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά.
Τα σερβίρετε με τη σαλτσούλα τους πασπαλισμένα με λίγη γλυκιά πάπρικα. Γαρνίρετε με φυλλαράκια μαιντανού ή άνηθου.