ΚΟΣΜΟΣ. Επίσημα ονομάζεται Τεστ Πολλαπλών Ειδών Νοημοσύνης και Μάθησης και υπάρχει διαθέσιμο στο Psychology Today. Αποτελείται από 33 ερωτήσεις που θα πάρουν από τον χρόνο σου μόνο 20' και θα αποκαλύψουν τι είδος νοημοσύνης έχεις.

Βασίζεται στην αντίληψη της πολλαπλής νοημοσύνης και δημιουργήθηκε το 1983 από τον αναπτυξιακό ψυχολόγο του Harvard, Howard Gardner.

Ακολουθούν τα 8 είδη νοημοσύνης:

Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη

Τα άτομα αυτά συνδυάζουν κινητικές δεξιότητες στα αθλήματα ενώ η σωματική τους νοημοσύνη υποκινεί το σώμα να λύνει προβλήματα και να δημιουργεί νέες καταστάσεις με άξονα τα συναισθήματα.

Ως παιδιά, οι κιναισθητικοί δυσκολεύονται να κάτσουν στην καρέκλα για να διαβάσουν κι έτσι πολλοί τους παρεξηγούν.

Διαπροσωπική νοημοσύνη

Την έχουν όσοι καταλαβαίνουν τους άλλους ανθρώπους και τα κίνητρά τους ενώ έχουν άριστες σχέσεις μαζί τους. Οι άνθρωποι που έχουν ανεπτυγμένη διαπροσωπική νοημοσύνη είναι συνήθως εξωστρεφείς, έχουν ομαδικό πνεύμα και γίνονται συνήθως ηγέτες.

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Αυτό το είδος νοημοσύνης σημαίνει ότι το άτομο έχει αυτογνωσία και χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια. Αποφεύγει το ομαδικό πνεύμα, λειτουργεί καλύτερα ατομικά και είναι αρκετά σχολαστικό με ό,τι καταπιάνεται. Είναι σχολαστικά και εμβαθύνουν στα πάντα και διακρίνονται για την τελειομανία τους και την υψηλή τους μεθοδικότητα.

Λογικό-μαθηματική νοημοσύνη

Έχουν φοβερή σχέση με τους αριθμούς και αντιλαμβάνονται με ιδιαίτερο τρόπο τα φυσικά, κοινωνικά, οικονομικά φαινόμενα. Οι άνθρωποι αυτοί τον έλεγχο επάνω στα πάντα, δρουν πάντα με τη λογική, είναι ακριβείς σε ό,τι κι αν κάνουν και αφήνουν πίσω το συναίσθημα.

Λεκτική/ γλωσσική νοημοσύνη

Έχουν υψηλή ικανότητα στον γραπτό και προφορικό λόγο, στην εκμάθηση γλωσσών, στην απομνημόνευση λέξεων και εννοιών, στην κατανόηση λεπτών διαφορών ανάμεσα στις έννοιες και την αφήγηση ιστοριών.

Φυσιοκρατική νοημοσύνη

Πρόκειται για τη νεότερη νοημοσύνη, η οποία προστέθηκε στη θεωρία το 1996 αλλά θεωρείται ως η πιο αρχαία. Τα άτομα με φυσιοκρατική νοημοσύνη είναι πρακτικά, ευαίσθητα ως προς τη φύση και λατρεύουν να φροντίζουν τα ζώα.

Μουσική νοημοσύνη

Τα άτομα που διαθέτουν μουσική νοημοσύνη μαθαίνουν καλύτερα μέσω της ανάγνωσης και αντιλαμβάνονται μέσω της μουσικής τα περισσότερα γύρω τους. Μάλιστα χρησιμοποιούν τραγούδια ή το ρυθμό για να μάθουν ή να απομνημονεύσουν πληροφορία.

Χωροταξική νοημοσύνη

Τα άτομα με χωροταξική νοημοσύνη μπορούν να παρατηρούν προσεκτικά κι έχουν πολύ καλό προσανατολισμό στο χώρο. Προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές και αντλούν πολλά ερεθίσματα από χάρτες, εικόνες και σημειώσεις που απαιτούν αφοσίωση και προσοχή.

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις