ΕΛΛΑΔΑ. Το γαστρονομικό event, «Ancient Greek Cuisine: Back to the Future», που θα λάβει χώρα 19 - 20 Απριλίου 2022, στο Πανεπιστήμιο του Yale, αποτελεί μια ιστορική στιγμή και ένα παγκόσμιο event που πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

  • Θα έχει ως βάση την αρχαία Ελληνική διατροφή και τα συστατικά της κουζίνας της, από το παρελθόν στο σήμερα, προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς.

Εκπλήσσεται κανείς;

Για το συγκεκριμένο event επιλέχθηκαν τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, καθώς αποτελούν ένα παράδειγμα ελληνικής υψηλής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση, αλλά και με αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

«Η έμπνευση για το συγκεκριμένο event ήταν ένα πιστεύω μου πολλά χρόνια πίσω», ανέφερε ο ιδιοκτήτης των ελαιώνων, Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Tο event, με την ελπίδα να ενώσει τα ελληνικά εθνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, με την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Σπάρτη, από το χθες στο σήμερα, και στο μέλλον, μέσω ενός παγκόσμιου γεγονότος.

Ομιλητές

Το διήμερο 19 - 20 Απριλίου 2022 στο event θα γίνουν ομιλίες στον χώρο Yale MacMillan Center , υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Τάσσου Κυριακίδη της σχολής Yale School of Public Health, από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως,

  • ο Paul Freedman, από το τμήμα Ιστορίας του Yale, (Department of History at Yale University),
  • ο chef Michael Psilakis,
  • ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης,
  • ο Έλληνας πρόξενο της Νέας Υόρκης Κωνσταντίνος Κούτρας καθώς και,
  • ο διεθνής κριτής ελαιολάδου και σκηνοθέτης Fil Bucchino , του οποίου το φημισμένο ντοκιμαντέρ «Abandoned Olive Groves» θα προβληθεί στα πλαίσια του event.

Την ημέρα του δείπνου θα προηγηθεί γευσιγνωσία ελαιολάδων σε όλους τους παρευρισκόμενους και το ελληνικό ελαιόλαδο θα εκπροσωπήσει το βιολογικό «Φυλλικόν» πρωτέλαιο, των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Πώς να κάνετε ένα όραμα, πραγματικότητα!

Όπως περιέγραψε ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, η έμπνευση, «…πήρε σάρκα και οστά στη συνάντησή μου τον Οκτώβριο του 2021, με τον καθηγητή Τασσο Κυριακιδη της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη».

Εκεί, συνδυάσαμε την επί πολλά χρόνια νοοτροπία μας, της βιολογικής καλλιέργειας, του φυσικού τρόπου ζωής και της υγειοπροστατευτικότητας, μαζί με τις εξαιρετικές ιδέες του. Κυριακίδη περί αρχαιότητας, Ελληνικής και Σπαρτιατικής φιλοσοφίας στη διατροφή, παράδοσης αλλά και της σύγχρονης αντίληψης με επιστημονικά δεδομένα.

Κοινή μας πεποίθηση και πιστεύω είναι πως για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν και στην Ιστορία μας, στις ρίζες μας».

Ο σεφ Μιχάλης Ψιλάκης

«Τον ρόλο αυτό, μέσω της γαστρονομίας, ανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής πολύ γνωστός chef της Νέας Υόρκης στην Αμερική Μιχάλης Ψιλάκης, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία και αναγνώριση, και παράλληλα έχει διακριθεί μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και με αστέρι Michelin για τις εμπνεύσεις του στην γαστρονομία.

Οι εξαιρετικές δημιουργίες του, που θα γίνουν στο χώρο του Yale Hospitality θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στα πλαίσια του event με τον τίτλο «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Από το παρελθόν στο μέλλον», ακολουθούν δε αυτή τη φιλοσοφία, προάγουν τον Αρχαιοελληνικό και Σπαρτιατικό γαστρονομικό πολιτισμό και θα έχουν αμιγώς ελληνικά συστατικά και χρώματα».

Ο κ. Σακελλαρόπουλος ευχήθηκε η «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Από το παρελθόν στο μέλλον» να αποτελέσει επίκεντρο της σημερινής διατροφής παγκοσμίως και η χώρα μας, η Ελλάδα και ο τόπος μας η Σπάρτη, να γίνουν σηματωρός όλων των ποιοτικών τροφίμων του μέλλοντος, μέσα από την Αρχαιοελληνική διατροφή και την φιλοσοφίας της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις