Τα γεγονότα δείχνουν ότι κάθε χρόνο το καλοκαίρι γίνεται μεγαλύτερο και θερμότερο. Και παρότι η ζέστη μπορεί να σημαίνει κυρίως βόλτες για δροσιά και εξορμήσεις στις κοντινότερες παραλίες, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με τον καύσωνα. Τα ηλιακά εγκαύματα, η αφυδάτωση και η δυσκολία στον ύπνο είναι μερικά από τα πιο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, συχνά αγνοούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εποχή στα πόδια μας. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι είναι η δυσκολότερη εποχή για τα πέλματά μας, καθώς έρχονται αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα, τόσο λόγω της ζέστης όσο και λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους στα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας των ανοιχτών παπουτσιών.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πόδια μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε υγιή.

Πρήξιμο

Όταν η θερμοκρασία ανέβει, το σώμα μας είναι επιρρεπές σε πρήξιμο λόγω της θερμότητας. Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι τα χέρια και τα πόδια -και είναι αλήθεια ότι τα πρησμένα άκρα μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ άβολα.

Πώς να το αποφύγετε; Είναι σημαντικό να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο δροσερά τα πόδια σας, μουλιάζοντάς τα τακτικά σε δροσερό ή παγωμένο νερό. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να μειώσει σημαντικά το πρήξιμο. Εάν όχι, είναι καλό να μιλήστε με τον ποδίατρό σας και να ελέγξτε το πρήξιμο πριν επιδεινωθεί.

Ηλιακά εγκαύματα

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος του αντηλιακού. Και παρότι συνήθως καλύπτουμε ανελλιπώς το πρόσωπο, τους ώμους και τα χέρια μας, συχνά παραλείπουμε το κάτω μέρος του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια μας δεν προστατεύονται από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και είναι επιρρεπή σε εγκαύματα και άλλες παθήσεις.

Πώς να το αποφύγετε; Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ποτέ να απλώνετε αντηλιακό στα πόδια και τα πέλματά σας όταν πρόκειται να εκτεθούν στον ήλιο. Μην παραλείπετε να ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό και σε αυτές τις περιοχές, όπως ακριβώς κάνετε και με το υπόλοιπο σώμα σας.

Σκασμένες φτέρνες

Τα ανοιχτά παπούτσια που φοράμε το καλοκαίρι σημαίνουν κατά βάση ένα πράγμα: ότι τα πόδια μας είναι εκτεθειμένα σε εξωτερικά στοιχεία του περιβάλλοντος. Οι σκασμένες φτέρνες είναι ίσως το συχνότερο πρόβλημα που παρατηρούμε στα πόδια μας και εκτός από το αισθητικό κομμάτι, μπορούν να προκαλέσουν πόνο και πληγές.

Πώς να το αποφύγετε; Είναι καλό να εναλλάσσετε τις περιόδους που φοράτε ανοιχτά και κλειστά παπούτσια. Εάν πάλι φοράτε ανοιχτά παπούτσια πολύ συχνά, φροντίστε να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε τα πόδια σας καθημερινά. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα είναι εφαρμόζοντας κάποιο προϊόν που σας έχει συστήσει ο ποδίατρό σας στην σκασμένη περιοχή.

Μολύνσεις

Μια άλλη πιθανή συνέπεια της συχνής χρήσης ανοιχτών παπουτσιών είναι ο κίνδυνος μολύνσεων. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε στον τραυματισμό του ποδιού είτε σε μολύνσεις των νυχιών από μύκητες.

Πώς να το αποφύγετε; Προτιμήστε τα κλειστά παπούτσια όταν πηγαίνετε σε δημόσιους ή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. πάρκα και παραλίες). Οι μυκητιάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα με εξειδικευμένη θεραπεία από έναν ποδίατρο, για αυτό προτιμήστε να μιλήσετε σε έναν ειδικό αν πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί.

Φουσκάλες

Οι φουσκάλες μπορεί να γίνουν πιο συχνές στα πόδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συχνότερη αιτία είναι ότι αντικαθιστούμε τα συνηθισμένα παπούτσια μας με ελαφρύτερες, πιο χαλαρές εκδοχές τους, όπως σανδάλια ή σαγιονάρες. Αυτά μπορεί να αισθάνονται άνετα και δροσερά, αλλά τείνουν να τρίβονται περισσότερο πάνω στο δέρμα μας. Αυτή η τριβή ενδέχεται να οδηγήσει σε φουσκάλες, δηλαδή περιοχές του δέρματος με φυσαλίδες γεμάτες με διαυγές υγρό.

Πώς να το αποφύγετε; Για να αποφύγετε τις φουσκάλες τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπαθήστε να μην φοράτε αποκλειστικά αυτού του είδους τα υποδήματα. Γενικότερα, προτιμήστε τα σανδάλια με καλή εφαρμογή που δένουν σφιχτά στα πόδια σας. Οι φουσκάλες μπορούν εύκολα να αποφευχθούν όταν γνωρίζετε τις ανάγκες των ποδιών σας, επομένως βάλτε σε προτεραιότητα την καλή υγεία και στήριξή τους, παρά την δροσιά και το καλοκαιρινό στιλ που θέλετε να έχουν οι εμφανίσεις σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις