Έχετε βιώσει ποτέ ανησυχία, πεσμένη διάθεση ή άγχος, χωρίς να γνωρίζετε ακριβώς γιατί; Λοιπόν, δεν είστε μόνοι! Το νευρικό σύστημα λαμβάνει τόσα πολλά σήματα κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, πολλά από τα οποία μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε καν. Ωστόσο, όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα ερεθίσματα συσσωρεύονται και γίνονται η αιτία για να πυροδοτηθεί άγχος, στρες και απροσδιόριστη ανησυχία.

Μπορεί να φαίνεται απίθανο, όμως κάτι πολύ απλό, όπως η καθιστή θέση σας μπροστά στον υπολογιστή ενδέχεται να έχει βαθιά επίδραση στη διάθεσή σας. Στο παρόν άρθρο εξετάζουμε κάποια «ύπουλα» ερεθίσματα που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία αλλά και μερικούς απροσδόκητους τρόπους που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

1. Διορθώστε τη στάση του σώματός σας

Είναι γεγονός ότι όχι μόνο το μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα, αλλά και το αντίστροφο. Μία μελέτη του 2017 σε φοιτητές διαπίστωσε ότι το 86% των συμμετεχόντων είχαν ευκολότερη πρόσβαση σε αναζωογονητικές και χαρούμενες αναμνήσεις όταν βρίσκονταν σε όρθια θέση! Αντιθέτως, όταν βρίσκονταν σε καμπουριασμένη στάση, επικεντρώνονταν περισσότερο σε καταθλιπτικές αναμνήσεις.

Όταν κάθεστε σε καμπουριασμένη στάση, το σώμα κυριολεκτικά τραβιέται προς τα κάτω και αυτή η στάση στέλνει πολλές πληροφορίες στον εγκέφαλό σας. Με άλλα λόγια, ο τρόπος που προσεγγίζετε τον κόσμο με τη φυσική σας στάση μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο που αισθάνεστε. Γιατί λοιπόν να μην επωφεληθείτε από μια ευθυγραμμισμένη και πιο όρθια στάση; Τι μπορείτε να κάνετε; Καθορίσετε ποια μοτίβα στάσης θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που θέλετε ναι νιώθετε και κάνετε άμεσα τις αντίστοιχες αλλαγές στη ζωή σας.

2. Ακούστε ήχους φωτιάς

Έχετε παρατηρήσατε ποτέ να σας κατακλύζουν αισθήματα ηρεμίας όταν βρίσκεστε κοντά σε μια ζεστή φωτιά που καίει; Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό: Το τρίξιμο της φωτιάς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -από τα αρχαία χρόνια- είχε συνδεθεί με το αίσθημα ασφάλειας. Πράγματι, οι πρωτόγονοι άνθρωποι συγκεντρώνονταν γύρω από τη φωτιά και ένιωθαν ασφάλεια, προστασία, ζεστασιά και κοινωνικοποίηση. Το παραπάνω συναίσθημα έχει κατά κάποιον τρόπο περάσει στο DNA μας με αποτέλεσμα, όταν βρισκόμαστε σε μία παρόμοια κατάσταση να αισθανόμαστε όπως οι πρόγονοί μας.

Μια μελέτη του 2014 με 226 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η παρουσία ήχων φωτιάς μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Σε περίπτωση που δεν έχετε τζάκι, οι εικονικές φωτιές λειτουργούν εξίσου καλά, επομένως μπορείτε απλώς να βάλετε ένα αντίστοιχο βίντεο στο YouTube!

3. Κοιτάξτε ψηλά

Ακριβώς όπως μια πεσμένη στάση σώματος μπορεί να δημιουργήσει κακή διάθεση, έτσι και το να κοιτάζετε προς τα κάτω μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Ο οφθαλμικός ιστός αποτελεί ουσιαστικά μια συνέχεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν κοιτάζετε συνεχώς προς τα κάτω, δεν εξασκείτε την περιφερειακή σας όραση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται ως απόκριση στην αδρεναλίνη, έτσι ώστε να μπορεί να εισέλθει περισσότερο φως στο μάτι και να είστε σε θέση να διακρίνετε καλύτερα μία ενδεχόμενη «απειλή». Το να κοιτάζετε συνεχώς προς τα κάτω μπορεί επίσης να μειώσει την ενέργειά σας, καθώς σηματοδοτεί στο αυτόνομο νευρικό σύστημα το αίσθημα της νύστας.

Από την άλλη πλευρά, όταν κοιτάζετε ψηλά, οι αισθήσεις υπερφορτίζονται. Τα μάτια δηλαδή στέλνουν σήμα στο νευρικό σύστημα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε, να γίνετε δημιουργικοί και να παράγετε νέες ιδέες. Γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να κοιτάζετε σε μεγάλες αποστάσεις εάν βρίσκεστε σε μια δημιουργική ύφεση, καθώς η περιφερειακή όραση μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το αίσθημα άγχους μπορεί να είναι μια φυσική εμπειρία για πολλούς, συνδεδεμένο με τρέμουλο στα χέρια, στομαχικές διαταραχές και δύσπνοια. Δοκιμάζοντας τις παραπάνω τεχνικές μπορείτε όχι μόνο να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αλλά και να εξασφαλίσετε μακροπρόθεσμα βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις