Κολοκυθόπιτα με σταφίδες
Σας παρουσιάζουμε συνταγές μαγειρικής που προέρχονται από τη Λακωνική παράδοση και βασίζονται στα αγνά προϊόντα της Λακωνικής γης.
Κολοκυθόπιτα με σταφίδες
Υλικά:
Για τη γέμιση:
1 κιλό τριμμένο κολοκύθι πολίτικο
2 κούπες καρύδι τριμμένο χονδρό
1 κούπα ξανθές σταφίδες
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
Ζωμό από τριμμένο κολοκύθι
Παρασκευή:
Σε μεγάλο μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Τρίβουμε με τα δάκτυλά μας. Συμπληρώνουμε τόσο ζωμό κολοκυθιού ώστε να έχουμε μια σφιχτή αλλά μαλακή ζύμη. Την μοιράζουμε στα δυο και ανοίγουμε κάθε φύλλο χωριστά με τον πλάστη πασπαλίζοντας όταν χρειάζεται με αλεύρι.
Στρώνουμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση που έχουμε παρασκευάσει και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες από το ζωμό κολοκυθιού. Τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και την αλείφουμε με δύο κουταλιές μέλι.