Η αποπνικτική καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, η ζέστη και η υγρασία είναι συνθήκες που σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν το θερινό πρόγραμμα του ύπνου μας. Γνωρίζατε όμως ότι και το φαγητό μπορεί να έχει την ίδια επίδραση; Είναι γεγονός πως υπάρχουν ορισμένες τροφές που εάν καταναλώνονται πριν τον ύπνο μπορούν να σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα.

Ωστόσο, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου μπορεί να σας οδηγήσει να επιθυμείτε περισσότερα ανθυγιεινά σνακ και πρόχειρο φαγητό την επόμενη μέρα. Επομένως, να είστε επιλεκτικοί όταν επιλέγετε το φαγητό σας πριν τον ύπνο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές τροφές που δεν πρέπει να τρώτε πριν πάτε για ύπνο.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι μία τροφή με πολλά οφέλη, όμως θα πρέπει να την αποφεύγετε όταν έχετε βραδινές λιγούρες. Ο λόγος είναι ότι περιέχει καφεΐνη και αμινοξέα, τα οποία αυξάνουν την ενέργεια στο σώμα σας και σίγουρα δεν ευνοούν έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Παγωτό

Το παγωτό είναι ένα αγαπημένο γλυκό που οι περισσότεροι λατρεύουμε να καταναλώνουμε ως σνακ. Παρότι όμως ένα μπολ παγωτό μπορεί να είναι δελεαστικό, η ζάχαρη και τα λιπαρά που περιέχει μπορεί να εμποδίσουν τον ύπνο σας αργότερα. Αυτό διότι τα συγκεκριμένα συστατικά χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και το σώμα δεν είναι σε θέση να ξεκουραστεί επαρκώς όταν χωνεύει.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ο κύριος «ένοχος» σε κάθε τρόφιμο που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, αφού εκτοξεύει τα επίπεδα της ενέργειάς σας, εμποδίζοντάς σας να αποκοιμηθείτε γρήγορα.

Καφές

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη νύχτα. Η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για ώρες και να διεγείρει το νευρικό σας σύστημα. Μάλιστα, τα αποτελέσματά της είναι πιθανόν να διαρκέσουν από 8 έως 14 ώρες, επομένως είναι καλύτερο να την αποφεύγετε για αρκετές ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Τυρί

Το τυρί είναι πλούσιο στο αμινοξύ τυραμίνη που μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, καλό είναι να αντισταθείτε στην επιθυμία σας για ένα κομματάκι μετά το δείπνο, καθώς το μόνο που θα πετύχετε είναι να έχετε δυσκολία στο να αποκοιμηθείτε.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που απαιτούν πολλή ενέργεια για την πέψη. Παράλληλα, η πρωτεΐνη του είναι πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη που προάγει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Αν συνδυάζεται μάλιστα και με μπαχαρικά, θα τονώσει το μεταβολισμό σας και θα προκαλέσει αφύπνιση στο σώμα, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο τον ύπνο.

Αλκοόλ

Παρότι μπορεί να νιώθετε υπνηλία αφότου καταναλώσετε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, μάθετε ότι στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψει τον ύπνο σας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο είναι πιθανότερο να προκαλέσει αϋπνία ή συχνό ξύπνημα μέσα στη νύχτα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ροχαλητό, καθώς είναι ένα ισχυρό μυοχαλαρωτικό.

Πίτσα

Ένα από τα κλασικά φαγητά που όλοι έχουμε λαχταρήσει τη νύχτα αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το τυρί είναι πλούσιο σε λιπαρά και η σάλτσα ντομάτας είναι όξινη, καθιστώντας την πίτσα ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά «όχι» πριν τον ύπνο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι και αυτές στη μαύρη λίστα επειδή είναι πολύ όξινες και μπορεί να προκαλέσουν καούρα ή δυσπεψία. Περιέχουν τυραμίνη, ένα είδος αμινοξέος που αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και καθυστερεί τον ύπνο.

Διουρητικά τρόφιμα

Ως διουρητικές τροφές θεωρούνται αυτές που προκαλούν υπερβολική ούρηση. Το σέλινο, τα καρότα, το αγγούρι, το τζίντζερ, τα καρπούζια και το αλκοόλ είναι όλα διουρητικά τρόφιμα. Καλό είναι λοιπόν να τα παραλείπετε πριν πάτε για ύπνο γιατί σας κάνουν να σηκώνεστε για να ουρήσετε επανειλημμένα. Και όπως είναι φυσικό, το να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας για να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις