Υλικά:

• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.σ. μαργαρίνη
• 3 κ.σ. λάδι

Για τη γέμιση:

• 2 πατάτες
• 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
• 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μπαστουνάκια
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 2 κλωναράκια σέλινο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
• 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
• 100 γρ. κέτσαπ
• 100 ml ελαιόλαδο Λακωνίας
• λίγο θυμάρι ή ρίγανη
• αλάτι
• πιπέρι
• σουσάμι (προαιρετικά)

Παρασκευή:

Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη μαργαρίνη και ½ ποτήρι νερό και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του λαδιού στο μείγμα το αλευριού και δουλεύουμε καλά τη ζύμη για να ενωθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο λίγο νερό (όσο πάρει), ώσπου να έχουμε μια μέτρια προς σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό μέρος. Στο μεταξύ, βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε σε πουρέ.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας και την κέτσαπ. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι, καθώς και τα 100 ml ελαιολάδου. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια από τη ζύμη -περίπου 15 εκ. και πάχους 1 εκ.- και γεμίζουμε ένα ένα με τη γέμιση.

Κλείνουμε καλά και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Λαδώνουμε ένα ταψί και αραδιάζουμε τα καλτσουνάκια. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 5 λεπτά και στη συνέχεια στους 180°C, για 15 λεπτά ακόμη.

Συμβουλές: Προτιμώ να κάνω τα καλτσουνάκια μικρά γιατί, εκτός από το γεγονός ότι ψήνονται γρήγορα, είναι και πιο νόστιμα, αφού τα υλικά είναι πιο φτωχά από τα κλασικά καλτσόνε. Αν σε αυτή τη συνταγή προσθέσουμε αλλαντικά και τυριά, αφαιρώντας την πατάτα, κάνουμε κανονικά καλτσόνε. Αν αφαιρέσουμε τα λαχανικά και αφήσουμε τον πουρέ με λίγη κεφαλογραβιέρα μέσα σε λίγο γάλα, κάνουμε τα ποντιακά πιροσκί. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αντί να τα ψήσουμε. Αρκεί μετά να τα βάλουμε σε σκεύος, για να μη μας ξεραθούν όταν κρυώσουν.