Την πρεμιέρα των ανοιξιάτικων φρούτων ανοίγουν πάντα οι φρέσκιες φράουλες κι αυτή η συνταγή για σπιτική τάρτα με πλούσια, λαχταριστή γεύση σοκολάτας είναι ο πιο δυνατός συνδυασμός γεύσεων αυτής της εποχής.

Ένα γλυκό, με λίγα και απλά υλικά, εύκολο στην εκτέλεσή του. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να διαλέξουμε από τον πάγκο του μανάβη, κόκκινες και ώριμες φράουλες αλλά όχι υπερβολικά γινωμένες.

Υλικά για μια τάρτα σε ταψί διαμέτρου 32 εκ

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 200 γρ αγελαδινό βούτυρο κρύο (από το ψυγείο), κομμένο σε κύβους
  • 20 γρ κακάο
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού

Για τη γέμιση σοκολάτας:

  • 400 γρ κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ κουβερτούρα υγείας
  • 2 κ.γ. εσάνς φράουλας

Για τη διακόσμηση:

  • Φρέσκες φράουλες (η ποσότητα εξαρτάται από το πως θα στολίσουμε την τάρτα)
  • Τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση και συναρμολόγηση:

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το κακάο. Από πάνω προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας πιάνοντας αρχικά τους κύβους βουτύρου και σταδιακά ενσωματώνοντας τα στερεά υλικά
  • Σιγά σιγά, το βούτυρο θα ζεσταίνεται από την τριβή και θα υγροποιεί το αλεύρι με τη ζάχαρη και το κακάο καθώς όλα αυτά θα πλάθονται στα χέρια μας
  • Τέλος, προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν όμορφα όλα τα υλικά και να αποκτήσουμε μία τραγανή ζύμη μπισκότου
  • Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα στο ταψάκι της τάρτας και αφήνουμε στην άκρη
  • Στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη στρογγυλή και πατημένη ελαφρώς με το χέρι μας. Σκεπάζουμε με άλλη μία λαδόκολλα και ανοίγουμε με τον πλάστη την εγκλωβισμένη ζύμη (ανάμεσα στις δυο λαδόκολλες). Υπολογίζουμε πόσο μεγάλη θέλουμε τη ζύμη αφού ακουμπήσουμε πάνω το σκεύος που θα ψήσουμε την τάρτα. Υπολογίζουμε όμως και τη ζύμη που θα «σηκώσουμε» στα τοιχώματα
  • Μόλις ανοίξουμε τη ζύμη στο ιδανικό μέγεθος, αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και ακουμπάμε το ταψί ακριβώς όπως θα μπει μέσα η ζύμη για να ψηθεί. Αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα και συγυρίζουμε τη ζύμη μας να καλύψει όλο το ταψί της τάρτας και τα τοιχώματα
  • Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και τοποθετούμε πάνω της μια λαδόκολλα με όσπρια (γίγαντες ή ρεβίθια) για να μη φουσκώσει
  • Ψήνουμε τη βάση στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά όπου και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια αλλά συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 με 15 λεπτά

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά
  • Πριν πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και την εσάνς
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε μια όμορφη και λεία κρέμα σοκολάτας

Μόλις κρυώσει η ψημένη βάση μπισκότου ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ σοκολάτας και στολίζουμε με κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα φράουλες. Πασπαλίζουμε περιμετρικά με τριμμένη σοκολάτα ή τριμμένο μπισκότο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις