Υλικά:

• 500 γραμμ. κριθαράκι χοντρό
• 1 χταπόδι 1 1/2 κιλό , κομμένο σε μπουκιές
• 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Λακωνίας
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα μπαχάρι
• Γαρίφαλο σε σκόνη 1 πρεζα
• Κανέλα σε σκόνη 1 πρεζα
• 1 κ.γλ. ζάχαρη
• Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή:

Αφού καθαρίσουμε, πλύνουμε και κόψουμε το χταπόδι σε μπουκιές. το βάζουμε
σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε τις μπουκιές χταποδιού σε μέτρια φωτιά έως ότου πιούν τα υγρά τους.

Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μαραίνουμε για 3΄-4΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό. Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι.

Τότε προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε.

Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα χταπόδια είναι αλμυρά.