Αυτή η δροσερή και άκρως καλοκαιρινή τάρτα με ψημένα αρωματικά ροδάκινα θα γίνει το αγαπημένο επιδόρπιο για τις ζεστές μέρες των θερινών μηνών.

Η βάση της τάρτας αποτελείται από μια τραγανή, βουτυρένια ζύμη και η απαλή κρύα κρέμα, δένει τέλεια με τα ψημένα ροδάκινα με γεύση λικέρ.

Υλικά για μια τάρτα σε ταψάκι διαμέτρου 32 εκ:

Για τη ζύμη:

  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 40 γρ ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 2 – 3 κ. σ. κρύο νερό

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 750 γρ φρέσκο γάλα σε πλήρη λιπαρά
  • 150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ κορν φλάουρ
  • 2 βανίλιες
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ βούτυρο

Για τα ψημένα ροδάκινα:

  • 3 – 4 ροδάκινα (ανάλογα το μέγεθος)
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο (ή οποιοδήποτε άλλο λικέρ)

Παρασκευή και ψήσιμο:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη για την τάρτα. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και σε ένα λάκκο στο κέντρο ρίχνουμε το κομμένο σε κυβάκια βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού
  • Με γρήγορες κινήσεις τρίβουμε το βούτυρο παίρνοντας μαζί και αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα υγρό μίγμα αλεύρου που να θυμίζει βρεγμένη άμμο. Προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να μη ζεσταθεί πολύ το βούτυρο. Θέλουμε τα υλικά απλώς να ενωθούν κι όχι να αναμιχθούν κι ας τρίβεται η ζύμη
  • Στο τέλος προσθέτουμε 2 – 3 κ. σ κρύο νερό (ανάλογα πόσο είναι απαραίτητο) για να «δέσει» η ζύμη και ζυμώνουμε
  • Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ζυμώματος, τυλίγουμε το ζυμάρι σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το βγάζουμε από τη φωτιά πριν βράσει
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια
  • Σταδιακά παίρνουμε με μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα
  • Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και με το σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα
  • Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ την κρέμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται πάνω στην κρέμα) και αφήνουμε στην άκρη
  • Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο με αργές προσεκτικές κινήσεις. Αν στις άκρες διαλύεται (που είναι αναμενόμενο) τη συγυρίζουμε στο τέλος με τα χέρια μας

  • Για να βρούμε το σωστό μέγεθος ακουμπάμε πάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι το ταψάκι που θα την ψήσουμε υπολογίζοντας τα τοιχώματα που πρέπει να καλύψουμε
  • Για να τοποθετήσουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα (ταψάκι) αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, ακουμπάμε πάνω στο ζυμάρι το ταψί με την εσωτερική του επιφάνεια να κοιτάει τη ζύμη και με προσεκτικές κινήσεις την αναποδογυρίζουμε στο ταψάκι. Στρώνουμε με τα χέρια μας ομοιόμορφα τη ζύμη φροντίζοντας να φτάσει μέχρι τα τοιχώματα
  • Κόβουμε ότι περισσεύει και με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση. Στρώνουμε μια λαδόκολλα που ίσα να καλύπτει τον πάτο της ζύμης και πάνω βάζουμε όσπρια ή ρύζι
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει
  • Για τα ψημένα ροδάκινα, κόβουμε σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα) τα φρούτα και τα απλώνουμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα. Ραντίζουμε με το λικέρ και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα την ωριμότητα των φρούτων)

Για τη συναρμολόγηση αδειάζουμε την κρύα κρέμα στην κρύα ζύμη (ιδανικά έχουμε βάλει για λίγο την τάρτα στο ψυγείο) και στολίζουμε με τα ψημένα (κρύα) ροδάκινα

Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις