ΚΟΣΜΟΣ. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Επιπλέον, οι άνθρωποι γύρω τους συνήθως δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα όταν αυτό βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια.

Πρέπει να υπάρξει σημαντική επιδείνωση του ασθενούς για να αρχίσουν οι οικείοι του να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κατάστασή του. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γνώσεις του γενικού πληθυσμού αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές είναι ανεπαρκείς. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες ψυχικές διαταραχές, η παραπληροφόρηση, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα οδηγούν στην παράβλεψη των πραγματικών αιτιών αυτών των ασθενειών.

Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτού του προβλήματος και να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Ένας τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να παρακολουθήσουμε ταινίες σχετικές με τις διατροφικές διαταραχές. Ελπίζουμε ότι οι ακόλουθες ταινίες θα σας βοηθήσουν να προβληματιστείτε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Κάτω από την ετικέτα των διαταραχών της διατροφικής συμπεριφοράς, μια σειρά διαταραχών σχετίζεται πολύ με τον τρόπο που τρέφεται το άτομο που πάσχει, έναν τρόπο επηρεασμένο ή κλιμακωμένο από μια σειρά από διαφορετικές ψυχολογικές μεταβλητές. Ορισμένες από αυτές τις μεταβλητές είναι γνωστές: αυτοεκτίμηση, άγχος, η εικόνα του σώματος του.

Τα προβλήματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το είδος διαταραχών είναι πολλαπλά και συχνά συνοδεύεται από άλλες διαταραχές και ασθένειες: έχουν συχνά κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές προσωπικότητας, καθώς και μείωση του καρδιακού ρυθμού, απώλεια μαλλιών και την αύξηση των μαλλιών, ξηροδερμία, αφυδάτωση, κούραση, κ.λπ..

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι ίσως τα πιο γνωστά, αλλά όχι τα μόνα. Πρόκειται για διαταραχές που αρχίζουν συνήθως στην εφηβεία και από τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να φύγεις. Επιπλέον, ο επιπολασμός στις γυναίκες είναι μεγαλύτερος, αν και κάθε μέρα υπάρχουν όλο και περισσότεροι άντρες που χρειάζονται βοήθεια επειδή υποφέρουν από κάποια διατροφική διαταραχή.

To the Bone (2017)

Την ταινία To the Bone μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Netflix. Σε αυτό το ατμοσφαιρικό έργο πρωταγωνιστεί η Λίλυ Κόλινς, η οποία αφηγείται την εμπειρία ενός κοριτσιού, της Έλεν, που πάσχει από σοβαρή ανορεξία.

Η Έλεν αποφασίζει να εισαχθεί σε μια κλινική στην οποία εργάζεται ένας μάλλον αντισυμβατικός γιατρός. Πρόκειται για έναν ιδιόμορφο επαγγελματία που της προτείνει να δοκιμάσει διάφορες προκλήσεις που θα την κάνουν να αποκτήσει σταδιακά αυτοπεποίθηση. Η Έλεν αρχίζει να καταλαβαίνει ότι, στην πραγματικότητα, η ταυτότητά της είναι πολύ πιο σύνθετη από τα συμπεράσματα που αντλεί από τα μέρη του σώματός της που δεν της αρέσουν.

Abzurdah (2015)

Πρόκειται για μια δραματική Αργεντίνικη ταινία που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό και ομώνυμο μυθιστόρημα της διάσημης συγγραφέως, Σιέλο Λατίνι. Η ίδια αφηγείται, μέσα από την ταινία, τη δική της εμπειρία ζωής.

Αυτή η ταινία δεν αφήνει κανέναν θεατή αδιάφορο. Ο ισπανικός όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης Editorial Planeta υποστήριξε ότι πρόκειται για «τη συνταρακτική ιστορία μίας εφήβου». Η Σιέλο είναι μια φοιτήτρια που γνωρίζει στο διαδίκτυο έναν άνδρα εννέα χρόνια μεγαλύτερό της, τον οποίο ερωτεύεται εμμονικά. Ωστόσο, η σχέση γίνεται όλο και πιο τοξική, μέχρι που σταδιακά καταστρέφει τον εαυτό της.

Starving in Suburbia (2015)

Αυτή η ταινία επικεντρώνεται σε ομάδες υποστήριξης που εμφανίζονται στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν, προφανώς, τους πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές.

Όμως, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο θεατής βλέπει τον κίνδυνο του να υπάρχουν ανειδίκευτοι άνθρωποι σε αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίοι παρουσιάζονται να θεραπεύουν μια ασθένεια που παίζει με το μυαλό και το σώμα.

Δυστυχώς, αυτό ακριβώς βιώνει η πρωταγωνίστρια της ταινίας. Η Χάνα είναι μια χορεύτρια με ανορεξία. Έχει πρόσβαση σε αυτά τα φόρουμ συνομιλίας, τα οποία τελικά προκαλούν την κλιμάκωση των καταστροφικών συνεπειών της διαταραχής της.

Bad habits (2007)

Σκηνοθετημένη από τον Σιμόν Μπρος, αυτή η μεξικανική ταινία αποτελεί μια κοινωνική κριτική της επιβολής των κανόνων ομορφιάς που δέχεται σήμερα η κοινωνία. Με στόχο να ανοίξει το μυαλό και να προειδοποιήσει το πλήθος για αυτού του είδους τις τοξικές σκέψεις, οι θεατές παρακολουθούν τη ζωή μιας οικογένειας που πάσχει από διάφορες διατροφικές διαταραχές:

Η Ματίλντ έχει εγκαταλείψει το πτυχίο της ιατρικής για να μπει σε μοναστήρι. Εκεί, αποφασίζει να αρχίσει να νηστεύει σε μια προσπάθεια να σώσει την ανθρωπότητα, επειδή πιστεύει ότι έρχεται ο δεύτερος κατακλυσμός.

Η Ελένα (μια εξαιρετικά αδύνατη γυναίκα) ντρέπεται για το πάχος της κόρης της Λίντα και έτσι προσπαθεί, με κάθε κόστος, να την κάνει να χάσει βάρος.

Ο Κουστάβο, ο σύζυγος της Ελένα, την απατά με μια φοιτήτρια που βρίσκει τέτοιο βαθμό ευχαρίστησης στο φαγητό που το φαγητό είναι σχεδόν ένα είδος τελετουργίας γι' αυτήν.

Primo Amore (2004)

Είναι μια ιταλική ταινία, η οποία αφηγείται μια άλλη προοπτική της ανορεξίας, στην προκειμένη περίπτωση, από την αρσενική εμμονή για τις εξαιρετικά λεπτές γυναίκες. Ο Vittorio είναι ένας άνθρωπος με εμμονή με την τελειότητα που θέλει να βρει μια γυναίκα σύμφωνα με το γούστο του, δηλαδή μια εξαιρετικά λεπτή γυναίκα.

Σύντομα θα συναντήσει τη Σόνια, η οποία, αν και δεν έχει το ιδανικό βάρος για τα γούστα του, την ερωτεύεται και αποφασίζει να ξεκινήσει μια σχέση μαζί της. Η Σόνια θα χάσει βάρος για χάρη της αγάπης, αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Η ταινία μας βυθίζει στην κόλαση της ανορεξίας, αλλά από μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία δεν ασχολείται μόνο με την ανορεξία, αλλά και με την εξιδανίκευση.

Sharing the Secret (2000)

Η εμμονή με την αδύνατη εμφάνιση και οι κίνδυνοι που κρύβουν οι διατροφικές διαταραχές είναι τα θέματα αυτής της αμερικανικής τηλεταινίας, σε σκηνοθεσία της Κατ Σει. Η Μπεθ είναι επιβαρυμένη με την πίεση να ικανοποιεί τους άλλους. Είναι μια έφηβη που καταλήγει να βοηθηθεί από τη μητέρα της, μια παιδοψυχολόγο, για να καταπολεμήσει τη βουλιμία.

Αυτή η κινηματογραφική ταινία δεν είναι ιδανική μόνο επειδή εμβαθύνει στο εσωτερικό των πασχόντων από βουλιμία. Παρουσιάζει επίσης μια οδό διαφυγής για κάθε έφηβο που μπορεί να έχει αρχίσει να εκδηλώνει αυτή την πάθηση. Επιπλέον, δείχνει πώς η γονική υποστήριξη και κατανόηση πρέπει να είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας.

Girl, Interrupted (1999)

Η ταινία εξιστορεί τα απομνημονεύματα του 1993 της Αμερικανίδας συγγραφέως Σουζάνα Κέισεν. Στο βιβλίο αφηγείται τις εμπειρίες της ως ασθενής σε ψυχιατρική κλινική τη δεκαετία του 1960.

Η ιστορία της μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από την Αντζελίνα Τζολί και τη Γουινόνα Ράιντερ. Τους ανατέθηκε να δώσουν ζωή στις πρωταγωνίστριες που υποφέρουν από ανορεξία, βουλιμία και άλλες διαταραχές που τόσο συχνά εμφανίζονται στην εφηβεία.

For the Love of Nancy (1999)

Βασισμένη σε μία αληθινή ιστορία, η ταινία αυτή έχει ως πρωταγωνίστρια την Τρέισι Γκολντ, η οποία ήταν μία από τις πρώτες διασημότητες που ομολόγησε ότι υποφέρει από διατροφική διαταραχή. Η ταινία παρέχει μια ζωτική και απαραίτητη ιστορία για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με την ανορεξία.

Ιδιαίτερα σκληρή για τον θεατή είναι η εικόνα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που συνδέεται με την ανορεξία και από την οποία πάσχει η πρωταγωνίστρια, η Νάνσι. Είναι, επίσης, σκληρός όχι μόνο ο πόνος της Νάνσι, αλλά και των οικείων προσώπων της.

The Best Little Girl in the World (1981)

Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά στη μεγάλη οθόνη το είδος της διατροφικής διαταραχής που ανάγκαζε την πρωταγωνίστρια να κάνει εμετό κάθε φορά που έτρωγε, να γυμνάζεται τα ξημερώματα ή να κλαίει όταν έπαιρνε βάρος, παρόλο που ζύγιζε μόνο 37 κιλά.

Η ταινία γυρίστηκε όταν αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τη διαστρεβλωμένη εικόνα της ομορφιάς που προωθούσε η κοινωνία. Ως εκ τούτου, η προβολή αυτής της ταινίας υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για όποιον ήθελε να γνωρίζει κάθε πιθανή ένδειξη της πάθησης της ανορεξίας.

Η επιρροή του κινηματογράφου στις διατροφικές διαταραχές

Η ομορφιά των λεπτών γυναικών έχει από καιρό ξεπεράσει το όριο της υγείας. Η επιβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι τόσο έντονη που, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει η προκατάληψη του ότι το ιδανικό σώμα είναι το λεπτό και ανορεξικό και όχι το υγιή. Είναι σημαντικό ο κινηματογράφος και τα μέσα ενημέρωσης να είναι ένας δρόμος προς την ευαισθητοποίηση και όχι ένας απλός καθρέφτης στον οποίο αντικατοπτρίζεται μια παραμορφωμένη εικόνα της πραγματικότητας.

Το πρόβλημα στο παρασκήνιο δεν είναι από μόνο του η αλλοιωμένη εικόνα, αλλά η δημοσιότητα που την καθιστά ιδανική, επιθυμητή και κοινή. Σκεφτείτε για μια στιγμή τα σώματα των μεγάλων αστέρων του Χόλιγουντ, πόσοι από αυτούς μας αντιπροσωπεύουν; Πόσοι προσεγγίζουν τη δική μας πραγματικότητα; Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικές και τείνουν να εμφανίζονται σε πολύ μικρές ηλικίες. Ως εκ τούτου, οι ταινίες αυτές είναι ένας καλός τρόπος για να μάθουμε για τα προβλήματα που εμφανίζονται, τα συμπτώματά τους και τις πιθανές αιτίες τους.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να ευαισθητοποιήσετε τα παιδιά σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα σχετικά με τους κινδύνους των διατροφικών διαταραχών, αυτές οι προτεινόμενες ταινίες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την προειδοποίησή τους. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου το συνιστάμενο όριο ηλικίας κάθε ταινίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις