Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Φινλανδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2023. Αλλά αν δεν πρόκειται να μετακομίσετε εκεί, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε τη δική σας ευτυχία, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής σας.

«Η ευτυχία είναι μια συνήθεια», λέει η Talia Soen, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Happy Things, μιας πλατφόρμας που σας βοηθά να δημιουργήσετε αυτές τις συνήθειες με καθημερινές δραστηριότητες.

Η Soen τονίζει ότι η ευτυχία δεν ήταν πάντα εύκολη γι’ αυτήν και αποφάσισε να ξεκινήσει μια εφαρμογή ως έναν τρόπο για να βελτιώσει τη ζωή της με βάση την επιστήμη πίσω από την ευτυχία.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι μη ρεαλιστικό ή εξωπραγματικό και δύσκολο να κατανοηθεί», λέει. «Προσπαθούμε να την αναλύσουμε σε κάτι πραγματικά διδάξιμο και προσιτό».

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν, ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε την ευτυχία ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής. Ιδού κάποιες συνήθειες που οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν.

Καλλιέργεια θετικής νοοτροπίας

Η Soen ακολουθεί τον ορισμό της ερευνήτριας Sonja Lyubomirsky για την ευτυχία, ο οποίος λέει: «Η εμπειρία της χαράς, της ικανοποίησης ή της θετικής ευεξίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ζωή κάποιου είναι καλή, έχει νόημα και αξίζει τον κόπο».

Η Soen πιστεύει ότι πρέπει να βρούμε την ευτυχία στις μικρές στιγμές της ζωής.

«Έχει να κάνει με το να είμαστε προσεκτικοί και να ενσωματώνουμε αυτά τα πράγματα ενεργά στην καθημερινή μας ζωή και όχι απλώς να περιμένουμε να συμβούν».

Ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε ενεργά την ευτυχία είναι να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια πρακτική διαλογισμού βοηθά πολλούς να αναγνωρίζουν και να χαίρονται τα κομμάτια της ζωής τους που φέρνουν χαρά, τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά.

Ομοίως, έχει αποδειχθεί ότι μια θετική νοοτροπία αυξάνει την ευτυχία.

«Είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός για εμάς να εστιάζουμε στο αρνητικό, επειδή μας κρατάει ασφαλείς, αλλά αυτό αυξάνει επίσης την κορτιζόλη του στρες, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις», επισημαίνει η Soen.

Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος για να μάθετε πώς να αλλάζετε τη νοοτροπία σας, αλλά η Soen δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη τύχη σε αυτό το μέτωπο. Αντ’ αυτού, βρίσκει ότι είναι σε θέση να φτάσει σε διαλογιστικές καταστάσεις ενώ τρέχει ή κάνει γιόγκα.

«Έτσι, δεν είναι απαραίτητα το να κάθεσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κεριά».

Μείωση του στρες

Η έλλειψη άγχους μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το επίπεδο ευτυχίας σας. Η Soen λέει ότι το να περνάτε χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες. Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε χρόνο ή πρόσβαση στην ύπαιθρο όλο το χρόνο, μπορείτε να μιμηθείτε τα οφέλη του χρόνου στη φύση, ακούγοντας, για παράδειγμα, ήχους της φύσης.

Το άγχος διαμορφώνεται επίσης από το πόσο χρόνο έχετε. Η Dr. Laurie Santos είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale και οικοδέσποινα του podcast The Happiness Lab, που εξετάζει την επιστήμη πίσω από την ευτυχία. Η ίδια λέει ότι υπάρχει μια έννοια γνωστή ως αφθονία του χρόνου, όπου οι άνθρωποι που έχουν ελεύθερο χρόνο αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

Η αφθονία του χρόνου είναι το αντίθετο της πείνας του χρόνου, «όπου κυριολεκτικά λιμοκτονείτε για χρόνο και η έρευνα δείχνει ότι αν αναφέρετε μόνοι σας ότι λιμοκτονείτε για χρόνο, αυτό μπορεί να είναι τόσο μεγάλο χτύπημα στην ευημερία σας όσο αν αναφέρετε μόνοι σας ότι είστε άνεργοι».

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία έδειξε ότι υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος, αλλά έδειξε επίσης ότι λιγότερες από δύο ώρες καθημερινού ελεύθερου χρόνου ισοδυναμούν με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο έως πέντε ώρες καθημερινού ελεύθερου χρόνου είναι ιδανικές για τη βέλτιστη ευτυχία.

Μια άλλη συνήθης πηγή άγχους είναι τα χρήματα. «Αν πραγματικά δυσκολεύεστε οικονομικά, αν δεν μπορείτε να βάλετε φαγητό στο τραπέζι σας ή να έχετε μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας, τότε ναι, σίγουρα η αύξηση του ποσού των χρημάτων που έχετε θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους».

Άσκηση

Δεν χρειάζεται να προπονείστε για μαραθώνιο για να πάρετε τις δόσεις ντοπαμίνης και ενδορφινών που οι ειδικοί λένε ότι ισοδυναμούν με ευτυχία.

«Υπάρχουν μερικές μελέτες που εξετάζουν την ευτυχία και την άσκηση και μία από τις πιο πειστικές συγκρίνει την πραγματοποίηση μισής ώρας αερόβιας άσκησης την ημέρα με τη λήψη αντικαταθλιπτικής θεραπείας», λέει η Santos. «Αλλά πολλές από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι πραγματικά επηρεάζουμε τα επίπεδα ευτυχίας μας με το να κινούμε το σώμα μας λίγο περισσότερο».

Η επιστήμη πίσω από το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ασαφής, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να βοηθήσει με ορισμένες ψυχικές διαταραχές, οδηγώντας σε περισσότερη ευτυχία. Και πολλές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και σύντομες «εκρήξεις» ασκήσεων μπορούν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Και όπως αναφέρει η Soen, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να προσφέρει διπλό αποτέλεσμα. «Το να ακούτε ήχους της φύσης και να αναπνέετε καθαρό αέρα έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει την ευτυχία».

Κοινωνική ζωή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν μια επιδημία μοναξιάς, εξισώνοντας το αίσθημα της μοναξιάς με κίνδυνο για την υγεία, παρόμοιο με το κάπνισμα. Μια ανακοίνωση του Μαρτίου από τον Αρχίατρο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων στην κοινότητα αισθάνονται απομονωμένοι.

Η ύπαρξη φίλων, οικογένειας και άλλων ισχυρών κοινωνικών δεσμών μέσω της καριέρας ή της εθελοντικής σας εργασίας είναι απαραίτητη για την ευτυχία.

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία ορίζει αυτόν τον παράγοντα κοινωνικής υποστήριξης ως το να έχεις κάποιον στον οποίο να μπορείς να βασιστείς ή να απευθυνθείς σε στιγμές ανάγκης.

«Κάθε διαθέσιμη μελέτη για τους ευτυχισμένους ανθρώπους δείχνει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί», παρατηρεί η Santos. «Περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους και απλά βρίσκονται συχνότερα κοντά σε άλλους ανθρώπους. Και άρα νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ του να έχεις περισσότερες κοινωνικές σχέσεις και να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιδημία της μοναξιάς είναι τόσο προβληματική».

Η εφαρμογή της Soen καλλιεργεί αυτό το είδος ευτυχίας, προτείνοντας στους χρήστες να πάνε για φαγητό με μία συνάδελφο ή να στείλουν μήνυμα σε έναν παλιό φίλο.

«Δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα», λέει η Soen. «Να έχεις έστω και δύο ή τρεις ανθρώπους στη ζωή σου που νιώθεις ότι θα είναι εκεί για σένα. Το να μπορείς να στραφείς προς αυτό το σύστημα υποστήριξης είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Με πληροφορίες από fortunegreece

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις