Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν ισχυριζόμασταν ότι οι Pilates, εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν (ίσως) την διασημότερη μέθοδο εκγύμνασης, με πολλούς celebrities να «ορκίζονται» στην αποτελεσματικότητά τους και την ικανότητα να μας χαρίσουν μία σμιλεμένη σιλουέτα. Και είναι αλήθεια πως πρόκειται για έναν τύπο άσκησης που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ενώ το πλούσιο ασκησιολόγιό τους είναι ιδανικό τόσο για όσους βαριούνται τις συνηθισμένες προπονήσεις στο γυμναστήριο όσο και για εκείνους που υποφέρουν από (χρόνια ή μη) μυοσκελετικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι Pilates επιδρούν θετικά στην κατάθλιψη και το στρες ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τους πόνους και συμβάλλουν στην πρόληψη των τραυματισμών και την αθλητική αποκατάσταση. Αναλυτικότερα, μερικά από τα κύρια οφέλη τους, που τις καθιστούν κορυφαία επιλογή προπόνησης, είναι τα εξής:

1. Ανακουφίζουν τον πόνο και απελευθερώνουν την ένταση στο σώμα

Οι Pilates ανακουφίζουν την ένταση στους ώμους, την πλάτη και τα πόδια ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν την ενδυνάμωση του κορμού. Η ύπαρξη δυνατών μυών στο άνω μέρος του σώματος προάγει την καλύτερη στάση του σώματος, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αποτρέψει ή να ανακουφίσει τη μυϊκή ένταση που συσσωρεύεται στην καθημερινότητα.

Το παραπάνω είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, επειδή οι ισχυρότεροι μύες του κορμού και της πλάτης βοηθούν στην αποφυγή των «κακών» στάσεων στο γραφείο που προκαλούν ένταση και χρόνιο πόνο στους ώμους και τα πόδια.

2. Ενισχύουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να καίει λίπος

Οι Pilates χτίζουν τους μυς του σώματος, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μακροπρόθεσμη καύση λίπους. Συγκεκριμένα, η οικοδόμηση μυών αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματος –δηλαδή το πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας ενώ βρίσκεται σε ηρεμία. Παρότι λοιπόν ενδέχεται να μην δείτε θεαματικά αποτελέσματα από την πρώτη στιγμή, σε βάθος χρόνου θα εντυπωσιαστείτε από την επίδραση των Pilates στο σώμα σας.

3. Προάγουν την ενσυναίσθηση και την καλύτερη σύνδεση με το σώμα

Ένα άλλο πλεονέκτημα των Pilates είναι ότι σας ενθαρρύνει να μείνετε σε επαφή με το σώμα σας καθώς χτίζετε δύναμη. Άλλες προπονήσεις ενδυνάμωσης, όπως τα βάρη, ενισχύουν τη λογική του να πιέζετε το σώμα σας στα όριά του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην ακούτε πάντα τις ανάγκες του και να αγνοείτε τα σημάδια που σας στέλνει.

Οι Pilates από την άλλη, είναι ένα είδος άσκησης που σας ενθαρρύνει να αναγνωρίσετε και να δουλέψετε εντός των ορίων του σώματός σας. Ταυτόχρονα, η προσοχή στις αναπνοές, που παίζουν κεντρικό ρόλο στη φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθόδου, συμβάλλουν στην ανακούφιση από την ένταση και το άγχος και την καλύτερη επίγνωση του σώματος.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Έρευνες δείχνουν ότι οι Pilates βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή συμβάλλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία συνδέεται άμεσα και με τη βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι συνάρτηση της σωστής ροής αίματος και λέμφου —και τα δύο αυτά ενισχύονται από τις Pilates.

5. Μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Pilates συμβάλλουν στην μείωση του άγχους, της κόπωσης, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και την απελευθέρωση από αρνητικά μοτίβα σκέψης. Η εστίαση προς τα μέσα και η χρήση της αναπνοής στις Pilates μπορεί να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βγάλει από τη λειτουργία μάχης ή φυγής, να μειώσει την κορτιζόλη και να ελαττώσει σταδιακά το άγχος.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, οι Pilates μπορούν να προσφέρουν τεράστια οφέλη και είναι ιδανικές για όλους ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης, ηλικίας ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα. Είτε λοιπόν επιδιώκετε να αισθανθείτε καλύτερα, είτε να τονώσετε το σώμα σας, είτε να χτίσετε μυϊκή μάζα και οστική πυκνότητα οι Pilates είναι η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα της ζωής σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις