Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα του διαλογισμού αυξάνεται, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα πολλά οφέλη του για την υγεία. Ο διαλογισμός είναι η διαδικασία εκπαίδευσης του μυαλού σας να εστιάζει και να ανακατευθύνει τις σκέψεις σας.

Πρόκειται για μία τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσετε την επίγνωση του εαυτού σας και του περιβάλλοντός σας. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον διαλογισμό ως έναν τρόπο να μειώσουν το άγχος και να αναπτύξουν τη συγκέντρωση. Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται προκειμένου να καλλιεργηθούν και άλλες ευεργετικές συνήθειες και συναισθήματα, όπως η θετική διάθεση και προοπτική, η αυτοπειθαρχία, τα υγιή μοτίβα ύπνου και ακόμη η αυξημένη ανοχή στον πόνο.

Μάλιστα, έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όλες οι παραπάνω πεποιθήσεις έχουν και επιστημονική βάση. Συγκεκριμένα, τα οφέλη του διαλογισμού που αποδεικνύονται και από την επιστήμη είναι τα εξής:

1. Μειώνει το άγχος

Πολλά στυλ διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα ιατρικών καταστάσεων που προκαλούνται από το άγχος. Ταυτόχρονα, ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του στρες και στην διαχείριση καταστάσεων όπως οι κρίσεις πανικού.

2. Προάγει τη συναισθηματική υγεία

Ορισμένες μορφές διαλογισμού μπορούν να βελτιώσουν την κατάθλιψη και να μειώσουν τις αρνητικές σκέψεις. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

3. Ενισχύει την αυτογνωσία

Η διερεύνηση του εαυτού και τα σχετικά στυλ διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να «γνωρίσετε» τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης και για άλλες θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

4. Μπορεί να μειώσει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία

Διάφοροι τύποι διαλογισμού μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητά σας να ανακατευθύνετε και να διατηρήσετε την προσοχή σας. Η βελτιωμένη εστίαση που μπορείτε να αποκτήσετε μέσω του τακτικού διαλογισμού μπορεί να ενισχύσει και τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια. Αυτά τα οφέλη μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της απώλειας μνήμης και της άνοιας που σχετίζονται με την ηλικία.

5. Μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των εθισμών

Ο διαλογισμός αναπτύσσει τη νοητική επίγνωση και μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα ερεθίσματα που «ξυπνούν» ανεπιθύμητες παρορμήσεις. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τον εθισμό, να διαχειριστείτε την ανθυγιεινή διατροφή και να αποτρέψετε πολλές κακές συνήθειες.

6. Βελτιώνει τον ύπνο

Πολλές τεχνικές διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ελέγξετε τις ανεξέλεγκτες σκέψεις που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και να αυξήσει την ποιότητα του ύπνου σας.

7. Βοηθά στον έλεγχο του πόνου

Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του χρόνιου πόνου όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα ιατρικής φροντίδας ή φυσικοθεραπείας.

8. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση μειώνεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού αλλά και μακροπρόθεσμα σε άτομα που διαλογίζονται τακτικά. Αυτό μπορεί να μειώσει την πίεση στην καρδιά και τις αρτηρίες, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Συμπερασματικά, ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας για να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική του υγεία. Μπορείτε να διαλογιστείτε οπουδήποτε, χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή κάποιο δάσκαλο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ διαλογισμού με διαφορετικά πλεονεκτήματα. Συνεπώς έχετε την δυνατότητα να πειραματιστείτε και να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας. Σύντομα θα παρατηρήσετε βελτίωση στην ποιότητα ζωής σας, διαθέτοντας λίγα μόνο λεπτά την ημέρα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις