Αν τα θαλασσινά αποτελούν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι σου και ψάχνεις το ιδανικό συνοδευτικό για τη μπύρα ή το ούζο σου, τότε αυτό το χταπόδι ξυδάτο είναι ο πιο νόστιμος ουζομεζές!

Μια εύκολη συνταγή, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές και παγίδες. Το μόνο χρονοβόρο, είναι η διαδικασία μέχρι να βράσει το χταπόδι. Από κει και πέρα είτε καταναλώνεται αμέσως είτε μένει στο ψυγείο. Να θυμάσαι: όσο μένει, νοστιμίζει!

Χταπόδι βραστό, ξυδάτο

Υλικά για ένα χταπόδι μέτριο σε μέγεθος (περίπου 1 κιλό ξεπαγωμένο):

  • 1 χταπόδι μέτριο σε μέγεθος
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 καρότο μεγάλο
  • Γλιστρίδα (μερικά φρέσκα φύλλα)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο μηλόξυδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κόκκους από χρωματιστά πιπέρια

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι (αφού έχει ξεπαγώσει)
  • Το βράζουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη λιώσει εντελώς
  • Όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι, το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το βρέχουμε με άφθονο κρύο νερό κάτω από τη βρύση
  • Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια (μικρά ή μεγάλα ανάλογα πως το θέλουμε) και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ
  • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τα καρότα και τα προσθέτουμε στο μπολ με το χταπόδι
  • Μαδάμε μερικά φύλλα από γλιστρίδα και τα βάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά
  • Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, λίγο αλάτι, πιπέρι, κόκκους από χρωματιστά πιπέρια και το ελαιόλαδο
  • Μπορούμε να καταναλώσουμε απευθείας το χταπόδι αλλά αν μείνει τότε θα ρουφήξει περισσότερο ξύδι και θα γίνει πιο έντονη η γεύση του. Αν έχουμε σκοπό να το διατηρήσουμε για μέρες στο ψυγείο, τότε αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο για να μην πήξει
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις