Τα λαζάνια στο φούρνο με κιμά και διάφορα λαχανικά μπορούν να καυχιούνται πως άξια κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο κυριακάτικο τραπέζι. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο φαγητό που «χωράει» άπειρες εναλλακτικές στα υλικά.

Πολλοί το συγγενεύουν με το αγαπημένο παστίτσιο. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτά τα δυο φαγητά δε μοιάζουν και τόσο πολύ, τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο παρασκευής τους.

Λαχταριστά λαζάνια στο φούρνο κιμά και λαχανικά

Υλικά για ένα πυρέξ (40 * 25 εκατοστά):

Για τον κιμά θα χρειαστούμε:

  • 1,200 γρ κιμά (χοιρινό & μοσχάρι)
  • 250 γρ μανιτάρια λευκά και στρογγυλά (μικρά)
  • 3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 3 ντομάτες κόκκινες και ώριμες
  • 2 – 3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό
  • ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 2 κ. σ. πελτέ
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο
  • 1 κρασοπότηρο ροζέ κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση θα χρειαστούμε:

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ ανάμικτα τριμμένα τυριά

Προετοιμασία και ψήσιμο:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες και το ελαιόλαδο (ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας) και ανάβουμε τη φωτιά
  • Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια τις χρωματιστές πιπεριές και τις προσθέτουμε στον κιμά
  • Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη και τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα
  • Καθαρίζουμε το εξωτερικό των μανιταριών και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα προσθέτουμε κι αυτά στον κιμά που έχει ήδη αρχίζει να τσιγαρίζεται και ανακατεύουμε
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά μέχρι να κάτσουν τα υγρά
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στο λεπτό του τρίφτη και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και το μοσχοκάρυδο ολόκληρο
  • Τέλος ρίχνουμε το κλωνάρι από φρέσκο βασιλικό και το φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αφήνουμε για μισή ώρα τον κιμά να βράσει σε σιγανή φωτιά. Ελέγχουμε τα υγρά αλλά στο τέλος θέλουμε έναν κιμά με παχιά και δεμένη σάλτσα
  • Μόλις γίνει ο κιμάς ξεκινάμε τη διαδικασία συναρμολόγησης
  • Βάζουμε στο πυρέξ ελάχιστη από τη σάλτσα του κιμά κι επάνω απλώνουμε τα λαζάνια μέχρι να καλυφθεί όλος ο πάτος του πυρέξ
  • Στάζουμε λίγη από τη κρέμα γάλακτος πάνω στα ζυμαρικά και κάνουμε μια λεπτή στρώση με τριμμένα τυριά
  • Απλώνουμε κιμά μέχρι να καλυφθεί όλος ο πάτος από τα λαζάνια
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο ή τρεις φορές ανάλογα την επάρκεια των υλικών ή το ύψος του πυρέξ
  • Στο τέλειωμα (τελευταία στρώση κιμά) σκεπάζουμε με τα τριμμένα τυριά που έχουν περισσέψει και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος
  • Ψήνουμε για 25 – 30 κλεπτά σε μέτριο φούρνο που ήδη καίει
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις