ΑΓΡΙΑΝΟΙ. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το χωριό Αγριάνοι, στην ορεινή Λακωνία, έναν γραφικό προορισμό που λέγεται ότι χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Λακωνία με το άγριο τοπίο του Ταΰγετου, την τραχιά ομορφιά της Μάνης με τις χαρακτηριστικές πυργοπολιτείες της, την παραμυθένια Μονεμβασιά, το πέτρινο καράβι που ταξιδεύει στο χρόνο σε ένα υπέροχο σκηνικό.

Αν πας στ’ Αγριάνου, θα καταλάβεις

Ωστόσο, στη Λακωνία ανακαλύπτει κανείς υπέροχα χωριουδάκια, φωλιασμένα στην πλούσια φύση του ορεινού όγκου της περιοχής, που πραγματικά αποτελούν έκπληξη για τον επισκέπτη, που μένει εμβρόντητος μπροστά στη γραφικότητα και το μεγαλείο του φυσικού τους πλούτου.

Ένα από αυτό και οι Αγριάνοι, ο μικρός οικισμός στην καρδιά του μυθικού Πάρνωνα, που αξίζει κανείς να ανακαλύψει όχι μόνο για την ομορφιά και γραφικότητά του, αλλά και για τη σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Αγριάνου»: Το χωριό στον Πάρνωνα που οι ανεμοταξιές σε… απαγάγουν

Τ’ Αγριάνου, λοιπόν, είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό της Λακωνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Λακωνίας, με τους μόνιμους κατοίκους του να μην ξεπερνάνε τους 100.

Λένε για μένα…

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος, το οποίο μετονομάστηκε σε Αγριανή από την αρχαία θρακική φυλή των Αγριάνων.

Η φυλή αυτή φημιζόταν για την πολεμική της τέχνη και την γενναιότητα των ανδρών της και κατοικούσε στο Μενοίκιο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, λοιπόν, λέγεται ότι έχτισε το χωριό με σκοπό την επέκταση της Βασιλείας του, ένα όραμα που, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε.

Αγριάνοι: Ο άγνωστος γραφικός οικισμός στις πλαγιές του Πάρνωνα, στη Λακωνία

Οι Αγριάνοι είναι ένα μικρό, γραφικό και πολύ ήσυχο χωριουδάκι, με το σκηνικό του να μοιάζει με χρονομηχανή που ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Όμορφα και περιποιημένα πέτρινα σπίτια και μικρά λιθόστρωτα σοκάκια καλούν σε ένα ατελείωτο σεργιάνι γαλήνης και ηρεμίας.

Ανέγγιχτο ακόμη από τον μαζικό τουρισμό, ελάχιστοι άλλωστε είναι εκείνοι που το γνωρίζουν, διατηρεί τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του για όσους θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία.

Αγριάνοι Λακωνίας - Drone view

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις