ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Αρχής γενομένης της Πέμπτης 16 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Μεσσηνία για το Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ, και εν συνεχεία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Εκεί έλαβε θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο της Καλαμάτας , Θανάση Βασιλόπουλο. Οι δυο τους συζήτησαν και εξέτασαν τα έργα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Βασιλόπουλος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη σύγχρονη και εξωστρεφής, που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενώ ειδική μνεία έγινε στην συμμετοχή της Καλαμάτας στο δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Επι τάπητος τέθηκαν επίσης και μερικά από τα πιο σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Μεσσηνία και αφορούν :

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε στην μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Καλαμάτας και εν γένει της Μεσσηνίας και τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν, αλλά και στην συμβολή του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Η Καλαμάτα είναι από τις ανερχόμενες ελληνικές πόλεις, όπως ανερχόμενη είναι και ολόκληρη η Μεσσηνία και δικό μας χρέος είναι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία να ξεδιπλώσει όλη την αναπτυξιακή της δυναμική. Αυτό κύριε Δήμαρχε συνδυάζεται με τα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής τα οποία εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν με μεγάλη ταχύτητα. Από το οδικό δίκτυο μέχρι τον πλήρη εκσυγχρονισμό μέσω σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου της Καλαμάτας αλλά, βέβαια, και η θωράκιση από πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή. Έχετε πικρή εμπειρία από πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσετε. Ταυτόχρονα, θέλω να σας συγχαρώ για τα βήματα που έχετε κάνει στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα. Η ανάπτυξη σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία και νομίζω ότι έχετε δείξει δείγματα γραφής και αποτελείτε και υπόδειγμα και για τις άλλες πόλεις του ιδίου μεγέθους για ν’ ακολουθήσουν το δρόμο τον οποίο έχετε χαράξει. Τα έχουμε πει άλλωστε και θα συζητήσουμε. Έχουμε αρκετά εργαλεία με κορωνίδα το Πρόγραμμα «Τρίτσης», αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που είναι ένα σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε πράξη το όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με δουλειές για όλους και με κοινωνική συνοχή που έχει πάρα πολλή μεγάλη σημασία. Συγχαρητήρια σε όλη την δημοτική ομάδα για τη δουλειά που έχει γίνει».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί και δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας του στην Μεσσηνίας, πραγματοποίησε επίσκεψη και στον Δήμο Μεσσήνης όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο. Βασικό θέμα της συζήτησής τους αποτέλεσε η χρηματοδότηση του Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου . Μια χρηματοδότηση για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δημαρχείο και στην πόλη της Μεσσήνης αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή και μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε σειρά θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες της περιοχής μας» σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού κατά βάση Δήμου με τις 69 κοινότητες και τους 115 οικισμούς και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση αρδευτικών και έργων αγροτικής οδοποιίας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και την έκρηξη που αναμένεται να πυροδοτήσει η νέα μεγάλη τουριστική μονάδα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου το Navarino Blue, στον Ριζόμυλο. Σημείωσε ότι ο Δήμος προχώρησε σε χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο.

Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου, την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, την κατασκευή του δρόμου Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα, τη χρηματοδότηση του βιολογικού Πεταλιδίου και την αποπεράτωση του δρόμου Τζάνε- Καλαμάκι. Σε ειδική αναφορά για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης τέθηκε το θέμα της ανέγερσης νέου μουσείου καθότι εκπονούνται οι σχετικές μελέτες

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου και δήλωσε χαρούμενος που ο όμιλος της Costa Navarino θα επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και στο Ριζόμυλο. Για τον δρόμο Καλαμάτα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος είπε πως μέσα στο έτος θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Για το αεροδρόμιο, είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησής. Για την Αρχαία Μεσσήνη, σημείωσε ότι η ανάδειξη του χώρου αποτελεί και για τον ίδιο πρώτη προτεραιότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που συμμετείχε στη συνάντηση τόνισε ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο των δικτύων του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου και ενημέρωσε ταυτόχρονα για την πρόσφατη ένταξη χρηματοδότησης στο «Αντώνης Τρίτσης» της αποπεράτωσης του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις