ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Η λίμνη Δόξα στα 900 μέτρα υψόμετρο αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια ονειρεμένη απόδραση στο αλπικό τοπίο της ορεινής Κορινθίας. Μπορεί η λίμνη να μη γεννήθηκε από τα σπλάχνα της φύσης, είναι όμως ένα από τα πιο ξεχωριστά κι εντυπωσιακά επιτεύγματα του ανθρώπου.

Αυτή η περίπτωση παρέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό τοπίο μιας περιοχής, όχι μόνο δεν έφτιαξε κάτι άσχημο ή παράταιρο με το υπόλοιπο μέρος αλλά δημιούργησε το πιο όμορφο θέαμα μέσα στα δέντρα, στα νερά και στα βουνά.

Και μπορεί όλοι να έχουμε στο μυαλό μας πως αλπικά τοπία συναντάμε μόνο στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ή στις μεγάλες οροσειρές του πλανήτη, αυτή εδώ όμως η πινέζα του χάρτη υποστηρίζει απόλυτα τον όρο αυτό. Η λίμνη Δόξα μοιάζει με ψεύτικη ζωγραφιά που ξεπήδησε από τον καμβά κάποιου πολυταξιδεμένου καλλιτέχνη.

Λίμνη Δόξα: Ένα αλπικό τοπίο στην καρδιά της Πελοποννήσου

Η λίμνη δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Αρχαίου Φενεού. Μέχρι τότε τα νερά των ποταμών που κατέβαιναν από τα γύρω βουνά, πλημμύριζαν την περιοχή με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειες των γεωργών.

Έτσι, το 1990 ολοκληρώθηκε το φράγμα μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα. Το πρόβλημα των πλημμύρων λύθηκε ενώ παράλληλα υπάρχει άφθονο νερό για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Ο Αρχαίος Φενεός άλλωστε φημίζεται για τα όσπρια εξαιρετικής ποιότητας που παράγει.

Επιπλέον εκτός από τα προβλήματα ζωτικής σημασίας τα οποία λύθηκαν, δημιουργήθηκε κι ένας τουριστικός προορισμός απείρου φυσικού κάλλους.

Κι εδώ ισχύει απόλυτα πως η πραγματικότητα ξεπερνάει κατά πολύ τη φαντασία. Που όσο πλούσια κι αν είναι, πιστέψτε με πως αυτό το μέρος θα μαγέψει ακόμα και τους πιο πολυταξιδεμένους επισκέπτες.

Τα χρώματα δένουν μεταξύ τους σε μια απόλυτη αρμονία και στα νερά καθρεφτίζεται ένας ολόκληρος κόσμος. Τα βουνά αγκαλιάζουν τη λίμνη και μοιάζουν με προστάτες που κρύβουν κάποιο μεγάλο μυστικό στους πρόποδές τους. Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο σχεδόν της λίμνης μοιάζει να αναδύεται από τα γαλήνια νερά σαν μια πέτρινη Αφροδίτη.

Τι να κάνετε και τι να δείτε στη λίμνη Δόξα

Κι αν νομίζετε πως ήρθατε, είδατε το εκκλησάκι που μεταξύ μας είναι και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της περιοχής και αυτό ήταν, κάνετε μέγα λάθος. Εδώ κανείς δεν περνάει περαστικός. Μπορείτε άνετα να γεμίσετε μια ολόκληρη μέρα σε οποιονδήποτε τύπο ταξιδιώτη κι αν ανήκετε.

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν ξύλινα τραπέζια που προσφέρονται για πικ νικ ή καφεδάκι αρκεί να έχουμε κάνει τις κατάλληλες προμήθειες. Επιπλέον για τους πιο αθλητικούς τύπους ενοικιάζονται ποδήλατα λίμνης για μια βαρκάδα μέσα στο νερό ή mountain bikes για ποδηλατάδες στις σηματοδοτημένες ορεινές περιοχές.

Αν πάλι η ιδέα να κουραστείς σε μια εξόρμηση στη φύση δε σε δελεάζει και τόσο υπάρχει πάντοτε η #safe επιλογή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Για τους πεζοπόρους, γύρω από τη λίμνη Δόξα υπάρχει ένα απίστευτα ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών. Πορείες που φτάνουν ως την κορυφή της Ντουρντουβάνας (2.109 μ. υψόμετρο) ή ως την Γαϊδουρόραχη και το Μαδερό μέσα από κυκλικές ή ανεξάρτητες πεζοπορίες.

Φυσικά ο περίπατος περιμετρικά της λίμνης είναι ο καλύτερος τρόπος να θαυμάσει κανείς το αλπικό τοπίο από όλες τις πλευρές.

Άγιος Γεώργιος: Το μοναστήρι που μεταφέρθηκε λόγω πλημμυρών

Ο Άγιος Γεώργιος δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα στη θέση που βρίσκεται σήμερα η λίμνη. Οι πλημμύρες όμως που κατέκλυζαν ολόκληρο το λεκανοπέδιο, βύθιζαν τη Μονή μέσα στα νερά. Έτσι οι μοναχοί το 17ο αιώνα αναγκάστηκαν να χτίσουν σε ψηλότερο σημείο το μοναστήρι. Το μόνο που σώζεται σήμερα από το παλιό μοναστήρι είναι το εκκλησάκι της λίμνης και μερικά ερείπια πλησίον του Αγίου Φανουρίου.

Η Μονή είναι επισκέψιμη και κατοικείται. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Πελοποννήσου που μάλιστα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον Αγώνα των Ελλήνων το 1821.

Μέχρι σήμερα σώζεται το κρυφό σχολειό το οποίο είναι επισκέψιμο. Οι μοναχοί κερνούν γλυκό τριαντάφυλλο και η θέα από το αρχονταρίκι προς ολόκληρο το λεκανοπέδιο είναι απλώς εκπληκτική.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις