ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στα πρόβουνα του Ταϋγέτου και συγκεκριμένα στην Αλαγονία, το παλιό μπακάλικο – ταβέρνα του Μαυρίκη έγινε το αγαπημένο στέκι εκείνων που αγαπούν το εξαιρετικό φαγητό και την καλή παρέα.

Υπάρχουν μερικές «γωνιές» σε αυτή την πανέμορφη χώρα, που η επιγραφή τους είναι πολύ λίγη μπροστά σε αυτά που στην πραγματικότητα προσφέρουν. Σπάνιο να το συναντήσεις αφού η εξέλιξη αδηφάγα από τα γεννοφάσκια της, καταπίνει χωρίς διακρίσεις παραδόσεις, ήθη και κάθε τι αυθεντικό.

Η «ανήσυχη» ομάδα του NotosPress ανέβηκε μέχρι την Αλαγονία μια χειμωνιάτικη μέρα που χιόνιζε από νωρίς. Βρήκε όμως στην ταβέρνα ζεστασιά, νόστιμο φαγητό, καλό κρασί και τα ξέχασε όλα!

Σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο της Αλαγονίας

Σε πείσμα της φρενίτιδας των καιρών μας, κάποια πράγμα επιμένουν να παραμένουν αυθεντικά. Και για να το θέσω στη σωστή του βάση, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κοντράρουν το ρεύμα, πεισμώνουν κι ανάβουν φωτιές ακόμα κι αν ο ουρανός ρίχνει καταιγίδες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ταβέρνα του «Μαυρίκη» στην Αλαγονία Ταϋγέτου στο νομό Μεσσηνίας. Οι νεότερες γενιές (τα αδέρφια Έλενα και Δημήτρης) ανέλαβαν την παλιά οικογενειακή επιχείρηση και επιμένοντας στην παράδοση και τη γνησιότητα των συνταγών χωρίς όμως και παρεμβολές στο χώρο, δίνουν μαθήματα απλότητας, ζεστασιάς και κυρίως νοστιμιάς.

Ο χώρος παραμένει παλιό μπακάλικο με την ξυλόσομπα να καίει στη γωνία. Η παλιά ντιβανοκασέλα είναι στρωμένη με υφαντά του αργαλειού και η πλάστιγγα στέκει ακόμα δίπλα από τον πάγκο κι ας μην εκτελεί πια τα χρέη της. Το λες και μικρό λαογραφικό μουσείο!

Η ταβέρνα που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1879

Η παλιά ταβέρνα χτίστηκε το 1879 και λειτούργησε το 1890 σαν καφενείο – μπακάλικο. Ξέρετε (και ίσως κάποιοι θυμάστε) εκείνα τα παλιά μαγαζάκια στα χωριά που πήγαινες να πιεις το καφεδάκι σου ή το τσιπουράκι σου τσιμπολογώντας ελιές και παξιμάδια. Εκεί που οι άνθρωποι συναντιόντουσαν μετά το χωράφι, γίνονταν όλοι μια παρέα και φεύγοντας έπαιρναν μια ρέγκα στην εφημερίδα κι ένα πάκο μακαρόνια για το σπίτι.

Οι ντόπιοι έλεγαν πάμε στον πύργο του Μαυρίκη γιατί το κτίριο δεσπόζει σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού. Αν βγεις στο μπαλκόνι θα χαθεί το μάτι σου μέχρι τα γειτονικά χωριά σκαρφαλωμένα στις κατάφυτες πλαγιές. Αυτή πλευρά του Ταϋγέτου άλλωστε είναι πιο «μαλακή» και ήμερη, απλωμένη σε μικρότερα βουνά που χαμηλώνουν μέχρι τη θάλασσα.

Τη δική του νότα στη σάλα αφήνει ο κύριος Τάκης, με τις ιστορίες του από τα παλιά. Ένας απόγονος της οικογένειας Μαυρίκη που δε γίνεται να μην τον συμπαθήσεις. Καθόλου τυχαίο που οι σταθεροί πελάτες δεν έρχονται εδώ μόνο για το φαγητό αλλά και για τους ανθρώπους.

Ταβέρνα Μαυρίκη στην Αλαγονία: Συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά

Η κυρία Ιωάννα είναι η ψυχή της κουζίνας αφού μαγειρεύει τις ίδιες συνταγές που διδάχθηκε από τις προηγούμενες γυναίκες της οικογένειας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μοσχαράκι κοκκινιστό με μαϊντανό στο τσουκάλι που κάθε μπουκιά μεταμορφώνεται σε ένα γευστικό ταξίδι που δε θα ζήσεις πουθενά αλλού. Αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή στην περιοχή της Αλαγονίας.

Μην παραλείψετε το τζιγέρι που δε θα βρείτε πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα αφού πρόκειται για συνταγή της προγιαγιάς. Σε ελεύθερη μετάφραση φανταστείτε κάτι σαν μαγειρίτσα αλλά με κόκκινη σάλτσα και πολύ μαϊντανό. Μπουκιά και συχώριο που λέμε!

Στα πιάτα που «παίζουν» κάθε εβδομάδα είναι τα ψητά στο φούρνο (αρνάκι ή κατσικάκι) με κυδωνάτες πατάτες που λιώνουν στο στόμα, κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες ή μακαρόνια και φυσικά τα ζουμερά κεφτεδάκια με πατατούλες τηγανιτές. Τίποτα πιο μαμαδίστικο από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που εκτός από τα αγνά υλικά, έπεσαν στην κατσαρόλα γενναίες δόσεις από αγάπη και φροντίδα.

Οι χειροποίητες πίτες είναι σταθερή αξία στο τραπέζι, διαφορετικές όμως κάθε εβδομάδα. Η σφέλα, το παραδοσιακό τυρί της Μεσσηνίας που λέγεται και «τυρί της φωτιάς» γίνεται και τηγανιτή ενώ οι πατάτες είναι κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.

Εννοείται το τσίπουρο είναι σπιτικό και πράγματι είναι από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει. Όσο για τα σπιτικά γλυκά της κυρίας Ιωάννας, μην κάνετε το λάθος και φύγετε χωρίς να τα δοκιμάσετε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις