ΑΡΚΑΔΙΑ. Ο πρωταγωνιστής του Πάρνωνα που σε καθηλώνει με το που πατήσεις το πόδι σου στα λημέρια του είναι το φαράγγι της Λεπίδας και οι άγνωστοι «κοφτεροί» καταρράκτες του!

Ένα φυσικό τοπίο που όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι από φωτογραφίες ή βίντεο που πιθανότατα έχεις σταθεί καθώς σκρολάρεις το κινητό σου, φαντάζει πολύ λίγο μπροστά σε αυτό που αντικρίζεις.

Γιατί όπως και να το κάνεις, μπροστά σε 70 μέτρα καταρράκτες νιώθεις πολύ μικρός αλλά παράλληλα και τυχερός που κατάφερες να θαυμάσεις ένα τέτοιο μεγαλείο της φύσης στην Ελλάδα.

Το φαράγγι του Πάρνωνα και οι καταρράκτες Λεπίδα

Το φαράγγι της Λεπίδας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά και άγρια τοπία της Πελοποννήσου. Παρά το μικρό του μέγεθος έχει να επιδείξει έναν σπάνιο πλούτο από φυσικές ομορφιές.

Εκτός από την πλούσια χλωρίδα που αλλάζει δίνοντας κάθε φορά και διαφορετική παράσταση χρωμάτων ανάλογα τις εποχές του χρόνου, διαθέτει κι έναν εκπληκτικό υδάτινο κόσμο που για καλή μας τύχη είναι εύκολα προσβάσιμος.

Ο μεγάλος καταρράκτης της Λεπίδας στην Αρκαδία, στην πραγματικότητα αφορά ένα σύνολο από μικρότερους καταρράκτες που χωρίζονται σε τρία επίπεδα. Στο σύνολο μετράμε 70 μέτρα καταρρακτών που όταν έχουν νερό δημιουργούν το πιο μελωδικό τραγούδι που έχεις ακούσει ποτέ!

Επισκέψιμα είναι μόνο τα δύο επίπεδα (προσβάσιμα από μονοπάτια) ενώ το τρίτο επίπεδο με τον ψηλότερο καταρράκτη δεν είναι προσβάσιμο και μην το επιχειρήσετε γιατί είναι άκρως επικίνδυνο.

Πως θα φτάσουμε στους καταρράκτες και ποια εποχή είναι η κατάλληλη

Για να φτάσουμε εδώ στρίβουμε στο χωριό Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας (16 χλμ από Άγιο Πέτρο και 18 χλμ από Άστρος Κυνουρίας) ακολουθώντας τις ξύλινες ταμπέλες που οδηγούν στον καταρράκτη. Μετά τα πρώτα 500 μέτρα κινούμαστε σε ομαλό χωματόδρομο με άριστη σήμανση σε όλη τη διάρκεια της πορείας μας η οποία μετράει 4 χιλιόμετρα.

Στο τέλος του δρόμου όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης για 4 – 5 αυτοκίνητα, αφήνουμε το όχημά μας και ξεκινάμε για τον καταρράκτη. Αν επισκεφτούμε το μέρος, εποχή που τρέχει άφθονο νερό τότε ο ήχος του μας οδηγεί σαν μαγνήτης κοντά του.

Επομένως μόλις παρκάρουμε, έχουμε δυο επιλογές για το που ακριβώς θα πάμε. Φυσικά μπορούμε να επισκεφτούμε και τα δυο επίπεδα περπατώντας και στα δύο μονοπάτια. Θυμήσου πως και οι δυο πεζοπορικές διαδρομές δε χρειάζονται πάνω από 10 λεπτά περπάτημα (η κάθε μία) σε ομαλό έδαφος, κατάλληλο ακόμα και για μικρά παιδιά.

Η πρώτη επιλογή είναι το «κάτω» μονοπάτι το οποίο κινείται κατά μήκος του ποταμού. Αν και δεν υπάρχει σήμανση, η διαδρομή είναι εμφανής. Από εδώ λοιπόν φτάνουμε στο τελευταίο και χαμηλότερο επίπεδο όπου χύνονται τα νερά από όλους τους καταρράκτες στο ποτάμι. Η θέα προς τα ψηλότερα σημεία είναι καθηλωτική.

Η άλλη επιλογή είναι να πάρουμε το «πάνω» μονοπάτι ώστε να βρεθούμε στο μεσαίο επίπεδο εκεί όπου τα νερά σχηματίζουν μια τυρκουάζ λίμνη. Επιπλέον οι λιμνούλες που σχηματίζουν τα νερά και οι μικρότεροι καταρράκτες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σαν σύνολο.

Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στο φαράγγι της Λεπίδας είναι η άνοιξη αφού στραγγίζουν τα νερά του χειμώνα και κάνουν όλο το σύνολο παραμυθένιο. Εκτός αυτού, αυτή την εποχή ο δρόμος καθαρίζεται και στρώνεται οπότε η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη και χωρίς απρόοπτα.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η επιλογή να ξεκινήσεις με τα πόδια από τον Άγιο Ιωάννη και να διανύσεις τα 4 χιλιόμετρα πεζοπορώντας.

Τέλος, να θυμάσαι πως ένας ακόμη καταρράκτης, ύψους 45 μέτρων βρίσκεται 800 μέτρα μακρύτερα (ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού) προς το χωριό Πλάτανος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις