ΛΑΚΩΝΙΑ. Το ΚΚΕ Λακωνίας καλεί τους πολίτες να σταθούν «μαζί με το ΚΚΕ απέναντι σε όλους όσοι ευθύνονται για τα δεινά του ελληνικού λαού και των μεταναστών».

Άμεση κινητοποίηση των στελεχών και υποψήφιων βουλευτών τού ΚΚΕ στη Λακωνία επέφερε το πρόσφατο ναυάγιο στη Μάνη, στον όρμο «Αρφίγκια»…

  • Ο Αλέκος Βουνάσης, γιατρός, διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λακωνίας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στα παιδιά και πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Στο Νοσοκομείο Σπάρτης έσπευσε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους υποψήφιους βουλευτές Βασίλη Βρουλίτη και Ελένη Φωτάκου.

Από το ΚΚΕ Λακωνίας περιέγραφαν για το δραματικό περιστατικό πως «ένας ακόμη μετανάστης έχασε τη ζωή του κυνηγώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή», εν μέσω πλου που κατέληξε σε ακτή της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, στις 20 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης 47 μεταναστών στα παράλια της Λακωνικής Μάνης, στα Αρφίγκια του Νέου Οίτυλου, όταν ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε προσάραξε σε μικρό ορμίσκο.

Στο σκάφος επέβαιναν 47 άτομα, 15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 παιδιά, κύρια Αφγανοί και ένας Ιρακινός, που είχαν προορισμό την Ιταλία. Ακόμη, εντοπίστηκε ένας νεκρός άνδρας, που είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πιθανόν από παθολογικά αίτια.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο ΚΥ Αρεόπολης για προληπτικούς λόγους και 7 γυναικόπαιδα (4 παιδιά από 2 έως 12 ετών και 3 γυναίκες) στο Νοσοκομείο Σπάρτης για περαιτέρω για εξετάσεις. Για ένα από τα παιδιά, ηλικίας 12 ετών, αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι υπόλοιποι 40 μετανάστες, μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Γυθείου.

Από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το σκάφος πριν προσαράξει στη στεριά, βρισκόταν στη θάλασσα για περίπου πέντε μέρες ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες επίσης έγιναν έρευνες τόσο στη στεριά, όσο και στο βυθό, για τυχόν ύπαρξη και άλλων ατόμων.

  • Ο Αλέξανδρος Βουνάσης, ιατρός, διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λακωνίας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στα παιδιά και πρόσφερε τις υπηρεσίες του.

Σε δήλωσή του αφού αναφέρθηκε στα αίτια που προκαλούν την προσφυγιά, έθεσε και το ζήτημα των ελλείψεων στον τομέα της Υγείας στη Λακωνία, «…και με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, καλούμε το λαό και της Λακωνίας να γυρίσει την πλάτη του σε όλους όσοι μέχρι ευθύνονται για τα δεινά του. Είναι η πολιτική που υπηρετούν με πίστη και οι ελληνικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. αστικά κόμματα, στηρίζοντας τις επιλογές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, απέναντι στους ανταγωνιστές τους, τη Ρωσία και τους συμμάχους της, πολιτική που συνολικά συντρίβει τους λαούς.

  • Αυτές οι πολιτικές είναι που στερούν και τις σύγχρονες δομές Υγείας, που σήμερα δεν μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο των μεταναστών που καταλήγουν στη χώρα μας, αλλά ούτε του λαού μας. Αυτό συνέβη και στο ΚΥ Αρεόπολης που στηρίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού και δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, πόσο μάλλον αυτές που παρουσιάστηκαν με την άφιξη των μεταναστών.

  • Αυτό συμβαίνει και με την κατάσταση στα Νοσοκομεία όπως και της Σπάρτης, που λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Καλούμε το λαό να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική, να αγωνιστεί μαζί με το ΚΚΕ για στελέχωση όλων των νοσοκομείων και ΚΥ με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, για σύγχρονο δωρεάν σύστημα υγείας με βάση τις σημερινές ανάγκες».

Στο Νοσοκομείο Σπάρτης έσπευσε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους υποψήφιους βουλευτές Βασίλη Βρουλίτη και Ελένη Φωτάκου, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση υγείας των ανθρώπων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και δήλωσαν τα εξής:

«Το νέο ναυάγιο στη Μάνη με τον τραγικό απολογισμό ενός ακόμη νεκρού ανθρώπου, έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα με τις τραγωδίες στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων στο Προσφυγικό. Ξεριζωμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια και προκειμένου να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό στις υπερδομές- φυλακές σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πρόσφυγες εξαναγκάζονται σε πολύ πιο επικίνδυνα ταξίδια, καθιστάμενοι έρμαιο στα χέρια των κυκλωμάτων διακινητών, με αποτέλεσμα τα ναυάγια και τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους στην περιοχή.

Για να σταματήσει η τραγωδία με τις εκατόμβες νεκρών στο Αιγαίο και στον Έβρο αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η θέση του ΚΚΕ να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου σε σύγκρουση με το βάρβαρο ευρωενωσιακό πλαίσιο, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η θέση αυτή εξασφαλίζει την αποτροπή των επικίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο και αφορά στην απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες και τη μετάβασή τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην άνοδο της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που αποτελεί τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων.

Δεν πρόκειται να συνηθίσουμε τη μακάβρια στατιστική ανθρώπων -αριθμών, δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα, δυναμώνουμε την πάλη για να νικήσει η ζωή. Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής με συμπόρευση με το ΚΚΕ.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις