ΝΕΑΠΟΛΗ. Το σπήλαιο Καστανιάς Λακωνίας αναμφίβολα συγκαταλέγεται στα πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας, η ιστορία του μετρά 3 εκατομμύρια χρόνια και η ανακάλυψή του οφείλεται στην παρατηρητικότητα ενός βοσκού.

Η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης έχει να επιδείξει έναν σπάνιο πλούτο από φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα. Ένα από αυτά λοιπόν, είναι το εντυπωσιακό σπήλαιο της Καστανιάς (13 χλμ από τη Νεάπολη) στα νότια των ανατολικών ακτών της Πελοποννήσου.

Όταν πριν από μερικές δεκαετίες, ένας βοσκός υπέδειξε στους αρμόδιους την ανακάλυψή του στα έγκατα της γης, κανείς δεν πίστευε τι κρύβει στα σπλάχνα της αυτή η περιοχή. Όσα και να φαντάζεται κανείς, όσα κι αν έχει ακούσει ή υποψιάζεται πως θα αντικρύσει, τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τον άνθρωπο μπροστά στη μαγεία που δημιουργεί η φύση.

Κι εδώ έρχεται και «κουμπώνει» το μέγα ερώτημα (ρητορικό μεν, τροφή για σκέψη δε) «για να υπάρχει τόση ομορφιά στα σκοτάδια της γης, γιατί δεν παρατηρούμε οι άνθρωποι την ομορφιά που βρίσκεται στο φως;»

Το μυστικό της γης που αποκάλυψαν μερικές μέλισσες

Το 1910 ένας βοσκός παρατήρησε μέλισσες να μπαινοβγαίνουν από μια σχισμή στο χώμα και απόρησε. Δε χρειάστηκε πολύ για να κάνει το συνειρμό πως για να μπαινοβγαίνουν οι μέλισσες στο χώμα, κάτι ενδιαφέρον υπάρχει εκεί ζωτικής σημασίας. Γρήγορα ανακάλυψε πως εκείνη η σχισμή οδηγούσε σε έναν εξαιρετικά σπάνιο παράδεισο.

Βέβαια έναν αιώνα και βάλε πίσω, οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα πόσο μεγάλη αξία μπορεί να είχε μια τέτοια «σπηλιά». Δεν υπήρχε τηλεόραση, διαδίκτυο ή περιοδικά ώστε να έχουν ξανά δει κάτι παρεμφερές ή να έχουν ακούσει για κάτι παρόμοιο. Για έναν βοσκό και τους οικείους του θησαυρός σε μια άνυδρη περιοχή, σήμαινε μια σπηλιά με νερό που θα πότιζε τα ζωντανά του.

Έτσι λοιπόν, η ανακάλυψη έμεινε κρυφή για τα επόμενα 48 χρόνια. Το 1958, ο ίδιος άνθρωπος που ανακάλυψε αυτό το θαύμα της φύσης, είδε μια φωτογραφία που απεικόνιζε το Σπήλαιο του Διρού στην ανατολική Μάνη και μόλις τότε συνειδητοποίησε την αξία που είχε το μυστικό του. Φανέρωσε λοιπόν όσα γνώριζε και υπέδειξε το σημείο στους αρμόδιους φορείς.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι το σπήλαιο να γίνει επισκέψιμο. Όσες παρεμβάσεις έκανε ο άνθρωπος στο χώρο, δένουν αρμονικά με το σύνολο και δημιουργούν έναν από τους σημαντικότερους περιπάτους στα υπόγεια της Ελλάδας.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα για το σπήλαιο Καστανιάς

Καταρχάς το σπήλαιο αυτό είναι το δεύτερο σπουδαιότερο του είδους του στην Ευρώπη και για να πάρει τη σημερινή του μορφή αναπτύσσεται διαρκώς εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα συνεχίζει και μεγαλώνει, αναπνέει και δεν είναι στάσιμο. Οι αλλαγές δεν γίνονται αντιληπτές με ορατό μάτι μιας και για να δημιουργηθεί ένα εκατοστό σταλακτίτη χρειάζονται εκατό χρόνια.

Η ηλικία αυτών των σπηλαίων υπολογίζεται βάση των μεγεθών που έχουν οι σταλακτίτες οι οποίοι δημιουργούνται από την οροφή κάθετα προς το έδαφος σε αντίθεση με τους σταλαγμίτες που δημιουργούνται αντίθετα, κάθετα δηλαδή από το έδαφος προς την κορυφή.

Συντηρητές του σπηλαίου, σε καμία περίπτωση δεν είναι οι άνθρωποι. Η φύση έχει ορίσει ως καθαριστές αλλά και συντηρητές τα δολιχόποδα. Πρόκειται για μικρά έντομα που είναι τυφλά και κουφά αλλά καθαρίζουν ολόκληρη την έκταση από μούχλα και βακτήρια.

Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή όλο το χρόνο και κυμαίνεται από 17 – 18 βαθμούς. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες δημιουργούν διαφορετικά χρώματα και σχήματα, εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα σε όλη την επισκέψιμη έκταση.

Ο επισκέπτης περιηγείται σε μια διαδρομή 500 μέτρων σε μια έκταση 1500 τ.μ. χωρισμένη σε δύο επίπεδα. Ψηλότερο σημείο της διαδρομή είναι τα 3 μέτρα κάτω από τη γη όπου είναι ορατές οι ρίζες μια ελιάς ενώ χαμηλότερο σημείο είναι τα 30 μέτρα κάτω από τη γη.

Εντός του σπηλαίου ένας ιδιαίτερος σταλαγμίτης σε στρογγυλό σχήμα θεωρείται μοναδικός σε όλο τον κόσμο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: kastaniacave.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις