ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις Καρυές Πάρνωνα, τα Χριστούγεννα ξεχωρίζουν από εικόνες απίθανης ορεινής ομορφιάς, χουχουλιάρικα στέκια και πραγματικά καλό φαγητό. Τι άλλο να ζητήσεις;

Οι Καρυές Λακωνίας, Αράχοβα για τους ντόπιους, είναι ένα ορεινό χωριό στα σύνορα με την Αρκαδία, χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων. Γνωστό από την αρχαιότητα καθότι εδώ ήταν ο τόπος των διάσημων καρυάτιδων. Οι Καρυάτιδες, γνωστές μας σήμερα από το Ερέχθειο στην Ακρόπολη, ήταν νεαρά κορίτσια που χόρευαν έναν τοπικό, περίτεχνο χορό στη γιορτή προς τιμήν της Άρτεμης Καρυάτιδας.

Με μια βαριά ιστορία που έγραψε μαύρες σελίδες στην επανάσταση του ‘21 και αργότερα στη γερμανική κατοχή, οι κάτοικοι του οικισμού, επιμένουν να χτίζουν ξανά τα σπίτια τους μετά τις καταστροφές και να δίνουν ζωή στον τόπο τους. Άλλωστε οι Αραχοβίτες χαρακτηρίζονται τόσο για την επιμονή τους όσο και για το ανεξάρτητο πνεύμα τους.

*Η «ανήσυχη» ομάδα του Notospress, εξόρμησε στις πανέμορφες Καρυές, είδε, γεύτηκε, αφουγκράστηκε και κατέγραψε τις εμπειρίες της.

Η Αράχοβα του νότου, ιδανικός ορεινός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια οι Καρυές (Αράχοβα αν το θες) έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο. Η θέση στο χάρτη, εγγυάται εικόνες φύσης και παράδοσης που δύσκολα συναντάς.

Το δάσος από βελανιδιές, καστανιές και κωνοφόρα που περιβάλλει το χωριό, δημιουργεί μια εκπληκτική παλέτα χρωμάτων. Ξεχωριστές αποχρώσεις πλαισιώνουν με ένα παραμυθένιο φόντο τον οικισμό και δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι σε πίνακα ζωγραφικής. Μα η Αράχοβα δεν είναι έργο τέχνης, είναι η ίδια η τέχνη της φύσης αφιερωμένη τον άνθρωπο.

Η δημιουργικότητα των καταστηματαρχών, το μεράκι τους για τις κατασκευές και την ομορφιά που δημιουργούν τα χέρια και η φαντασία, μεταμορφώνει την κεντρική (πάνω) πλατεία του χωριού σε ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Χωρίς υπερβολές και περιττά στολίδια αλλά με τις απαραίτητες λεπτομέρειες που τελικά ναι, είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.

Ερχόμενος λοιπόν σε αυτό τον ορεινό παράδεισο της νότιας Ελλάδας (μόλις 190 χλμ από Αθήνα, 34 χλμ από Σπάρτη και άλλα τόσα από Τρίπολη) δύο πράγματα θα συμβούν. Το πρώτο είναι πως αποκλείεται να βαρεθείς σε όποια κατηγορία ταξιδιώτη κι αν ανήκεις. Το δεύτερο είναι πως θα χορτάσεις απ’ όλα τα καλά. Από ομορφιά, καθαρό αέρα, εικόνες, καλό φαγητό και χουχουλιάρικα στέκια.

Ταβερνάκια που θα φας ντόπιο φαγητό δίπλα από το αναμμένο τζάκι και προσεγμένα καφέ για νόστιμα γλυκά και ζεστό καφέ πρωταγωνιστούν σε αυτή την εξόρμηση. Αν πάλι είσαι τύπος που η σκέψη του να χαθείς όλη μέρα σε ζεστές γωνιές σε κάνει να πλήττεις θανάσιμα, κανένα πρόβλημα. Οι Καρυές είναι περικυκλωμένες από πεζοπορικές διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η κάθε μία και ιδιαίτερες ποδηλατικές διαδρομές στο δάσος.

Αν πάλι είσαι από εκείνους που η περιέργεια για το τι υπάρχει παρακάτω δεν τους αφήνει σε ησυχία, τότε ο Πάρνωνας είναι το μέρος που σου ταιριάζει. Μόλις 6 χλμ από τις Καρυές, θα βρεις τη Βαρβίτσα, το ψηλότερο χωριό της Λακωνίας. Από κει και ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμος θα φτάσεις ως τη διάσημη Βαμβακού και τα θρυλικά Τσίντζινα (Πολύδροσο). Οι δρόμοι του Πάρνωνα δεν οδηγούν ποτέ σε αδιέξοδο. Το που θα καταλήξεις εξαρτάται ξεκάθαρα από το πόσο μακριά θες να «τραβηχτείς» ή πόσο θα σε φτάσει η μέρα (νυχτώνει νωρίς βλέπεις το Χειμώνα…)

Η εκλεπτυσμένη κουζίνα των Καρυών και όσα πρέπει να πάρεις μαζί σου φεύγοντας από 'δω

Πίσω στα δικά μας όμως και σε όλα όσα πρέπει να ξέρεις ερχόμενος στην Αράχοβα του νότου. Στην πλατεία θα βρεις τα πιο σικάτα στέκια να πιεις τον καφέ σου και να γλυκαθείς από τα πεντανόστιμα εδέσματα. Το σκηνικό εδώ σε πηγαίνει σε γιορτινά μονοπάτια που δε θέλει και πολύ να σε κάνουν να πιστέψεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο ελβετικό χωριό σκαρφαλωμένο σε κάποια χιονισμένη πλαγιά. Και στην Ελβετία να μη σε πάει η φαντασία σου, σίγουρα θα σε οδηγήσει στη μαγεία των Χριστουγέννων.

Οι ταβέρνες στην πάνω πλατεία του οικισμού, μαγειρεύουν τα πιο νόστιμα πιάτα από παραδοσιακά υλικά. Οι χορτόπιτες έχουν την τιμητική τους σε ένα τέτοιο τραπέζι. Τα άγρια χόρτα φυσικά και δεν πρέπει να λείπουν (δεν τα βρίσκεις κι εύκολα!) Κατσικάκι ριγανάτο στο φούρνο, αρνάκι φρικασέ που το λες και λουκούμι, μανιταρόπιτες και κοκοράδες στην κατσαρόλα, συμπληρώνουν ένα πλούσιο τραπέζι.

Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα με το θέμα του φαγητού κι αυτό είναι το ευχάριστο. Λίγα μέτρα μετά την πάνω πλατεία και λίγο πριν φτάσουμε στην κάτω πλατεία (Ράχης) υπάρχει άλλη μια ταβέρνα (κουτούκι καλύτερα) που αξίζει ένα δεκάρι. Λειτουργεί από το 1890 και ο χώρος με την πρώτη ματιά φωνάζει «ζεστό σπιτικό».

Κρασί από το βαρέλι και τυρί απευθείας από την άρμη, όλα παραγωγής των ιδιοκτητών. Το τσουκάλι μπαίνει από νωρίς στη φωτιά και σιγομαγειρεύει σούπα ημέρας, κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες, κατσικάκι λεμονάτο και ότι άλλο πέσει στα χέρια της κυρίας Αρετής.

Κι επειδή ξέρω πως δε θες να φύγεις με άδεια χέρια, στις Καρυές θα βρεις να ψωνίσεις φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς (ανάλογα την εποχή) και ντόπιο μέλι. Θυμήσου να ψωνίσεις αγνά μυρωδικά και βότανα για την κουζίνα σου και καρύδια για τα γλυκά σου.

Το παρασκευαστήριο γλυκών πρόσφατα άλλαξε χέρια και μια ομάδα από νέους ανθρώπους φτιάχνουν με τα χεράκια τους τα πιο νόστιμα παραδοσιακά γλυκά. Οι δίπλες είναι τραγανές και καλά μελωμένες, τα μελομακάρονα μυρίζουν υπέροχα, η γαλατόπιτα σε ταξιδεύει και τα αρώματα εδώ στήνουν γιορτή. Μη ξεχάσεις να προμηθευτείς χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις