ΣΠΑΡΤΗ. Αν θες να γνωρίσεις πραγματικά τον πλούτο στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης (Βάρσοβα – Μυστράς) πρέπει να περπατήσεις στα μονοπάτια της και να δεις χωριά, ξωκλήσια και πέτρινα γεφύρια, οι αρχαιολογικοί χώροι δε λείπουν από αυτή την περιήγηση.

Η πραγματικότητα είναι πως όσα μέρη και να επισκεφτείς σε μια περιοχή κάνοντας στάσεις με το αυτοκίνητο σου, ποτέ δεν είναι αρκετό αν δεν περπατήσεις (κυριολεκτικά!) έναν τόπο. Ο πιο συναρπαστικός τρόπος είναι να το κάνεις μέσα από τα μονοπάτια που ευτυχώς πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις μέρες μας.

Παρακάτω, μια σειρά από πεζοπορικές διαδρομές θα μας οδηγήσει από την Αγία Ειρήνη (Βάρσοβα) στο νέο Μυστρά.

Από την Αγία Ειρήνη (Βάρσοβα) στον Άγιο Σώστη με το τοξωτό γεφύρι και στο χωριό Τρύπη

Αφετηρία λοιπόν γι αυτή την πεζοπορική εμπειρία είναι το χωριό Αγία Ειρήνη (Βάρσοβα), 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σπάρτης. Από την πλατεία του χωριού και ακολουθώντας τις ταμπέλες με τον πορτοκαλί κύκλο κατευθυνόμαστε προς το ποτάμι και το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη.

Η συνολική απόσταση είναι λίγο λιγότερο από 1 χιλιόμετρο και δε θα χρειαστούμε πάνω από 15 λεπτά περπάτημα μέχρι το ξωκλήσι, όλη η διαδρομή κινείται σε τσιμεντόδρομο. Εδώ θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη (δεν είναι ανοιχτό) και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, ένα πραγματικό έργο τέχνης!

Αφού περάσουμε το λιθόχτιστο γεφύρι, συνεχίζουμε την πορεία μας από το μονοπάτι ανάμεσα στα χαλάσματα του παλιού οικισμού. Τα κτίσματα από τα οποία δε σώζεται κανένα ακέραιο, μαρτυρούν πως εδώ ο τόπος έσφυζε κάποτε από ζωή. Μάλιστα υπήρχε ελαιοτριβείο και νερόμυλος.

Ανηφορίζοντας το μονοπάτι θα βγούμε μετά από 10 λεπτά στο χωματόδρομο και μετά από λίγα μέτρα θα στρίψουμε αριστερά για να πάρουμε το επόμενο μονοπάτι που θα μας βγάλει στα πρώτα σπίτια της Τρύπης.

Ως εδώ η διαδρομή είναι άριστα σηματοδοτημένη και υπάρχει μόνο ένα σημείο (μετά τα χαλάσματα του παλιού οικισμού) που ίσως μας δυσκολέψει λίγο λόγω της πυκνής βλάστησης. Κατά τ’ άλλα είναι μια πολύ εύκολη πορεία.

Από την Αγία ειρήνη (πλατεία) μέχρι την Τρύπη θα χρειαστούμε περίπου 1 ώρα για τα 2 χιλιόμετρα της διαδρομής.

Από την Τρύπη στα Πικουλιάνικα από ένα πανέμορφο δεντροσκέπαστο μονοπάτι

Αφού μας βγάλει το μονοπάτι στον κεντρικό δρόμο της Τρύπης, προχωράμε προς το κέντρο του χωριού. Στο παρκινγκ με τα πλατάνια (πριν τις πηγές) παίρνουμε το μονοπάτι με το σύμβολο τ σε κίτρινο φόντο.

Αρχικά θα κινηθούμε στα σοκάκια του χωριού μέχρι τα ταμπελάκια να μας οδηγήσουν στο μονοπάτι μέσα από τα δέντρα. Η θέα όσο ανηφορίζουμε είναι εντυπωσιακή προς όλο το χωριό και τις πλαγιές του Ταϋγέτου.

Η διαδρομή θα μας βγάλει στη θέση Σταυρός και από κει ακολουθώντας το δρόμο, θα φτάσουμε στο χωριό Πικουλιάνικα σε συνολικό χρόνο 40 λεπτά από το παρκινγκ της Τρύπης.

Συνεχίζοντας μέχρι το χωριό Μυστράς από δυο εντυπωσιακές διαδρομές

Από εδώ (Πικουλιάνικα) έχουμε δυο επιλογές για να κατηφορίσουμε προς το Μυστρά. Εξαρτάται από το πόσο χρόνο θέλουμε να διαθέσουμε στην πεζοπορία μας.

Η πρώτη επιλογή και η πιο χρονοβόρα είναι να συνεχίσουμε με τη σηματοδότηση τ σε κίτρινο φόντο και να φτάσουμε στην πάνω πύλη του κάστρου Μυστρά διανύοντας συνολικά 4 χιλιόμετρα σε 1 ώρα. Αρχικά θα κινηθούμε μέσα στο χωριό Πικουλιάνικα μέχρι η διαδρομή να μας οδηγήσει στο χωματόδρομο για να βγούμε στο Βλαχοχώρι. Η θέα όσο κινούμαστε στο χωματόδρομο είναι πέρα από κάθε φαντασία! Από κει θα πάρουμε την άσφαλτο και θα φτάσουμε στην Πάνω Πύλη της καστροπολιτείας του Μυστρά.

Η δεύτερη επιλογή είναι να πάμε περπατώντας από τα Πικουλιάνικα μέχρι την Πάνω Πύλη του κάστρου (παρακάμπτοντας το χωματόδρομο και το Βλαχοχώρι) διανύοντας 1,5 χιλιόμετρο σε 15 λεπτά.

Εναλλακτικές για να φτάσουμε από την Πάνω Πύλη του κάστρου στο χωριό του νέου Μυστρά

Αφού είμαστε στην Πύλη Φρουρίου (πάνω πύλη της καστροπολιτείας) έχουμε δύο επιλογές για να φτάσουμε στο χωριό Μυστράς. Η πρώτη εναλλακτική είναι να συνεχίσουμε με τη σηματοδότηση τ σε κίτρινο φόντο με το μονοπάτι που κινείται πίσω από το κάστρο.

Κατηφορίζοντας στη ρεματιά μέσα από ελαιώνες στην αρχή και δάσος από βελανιδιές μετά, θα πέσουμε στο ποτάμι (έχει νερό μόνο τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη). Μετά τη διάσχιση του ποταμιού (δεν έχει γεφύρι, περνάμε από τις πέτρες) πέφτουμε στο μονοπάτι της Ταϋγέτης και σε δέκα λεπτά έχουμε βγει στο χωριό του Μυστρά στη θέση πηγές Κρεββατά. Το χειμώνα εδώ, ο καταρράκτης δημιουργεί ένα μοναδικό υδάτινο τοπίο!

Εναλλακτικά (δεύτερη επιλογή), μπορούμε να μπούμε στον αρχαιολογικό χώρο της καστροπολιτείας από την Πάνω Πύλη (εξαιρετική ιδέα για μια περιήγηση!) και να κατέβουμε μέχρι την Κεντρική (κάτω) Πύλη. Από κει θα συνεχίσουμε από την άσφαλτο και σε 10 λεπτά θα έχουμε φτάσει στο νέο Μυστρά.

*Αν σκανάρεις με το κινητό σου τον κωδικό πάνω στα κεντρικά ταμπελάκια της πεζοπορικής διαδρομής, ο σύνδεσμος θα σε οδηγήσει στην επίσημη σελίδα των τοπικών μονοπατιών της Σπάρτης _ taygetostrails.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις