ΕΛΛΑΔΑ. Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά και αγροτικά προϊόντα.

«…Ο υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε πράγματι φιλότιμες προσπάθειες - το αναγνωρίζουμε αυτό- να βγει από μια δύσκολη κατάσταση, μια κατάσταση όπου η κοινωνία περιμένει απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

Αφού λοιπόν ο υπουργός δεν αναγνώρισε ότι, πράγματι, κάτι δεν πάει καλά στο θέμα της συζήτησης, μετέτρεψε την ομιλία του σε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις και τρόπους αντιμετώπισης», σχολίασε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, που μίλησε από το βήμα της Βουλής.

Αχρείαστος ο «πράσινος φόρος» στα καύσιμα – Χαράτσι στα αλιευτικά σκάφη

Δεν φτάνει το γεγονός ότι φορολόγησαν τους αγρότες από το πρώτο ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τρία αφορολόγητα για αυτούς, αλλά, όπως ο Στ. Αραχωβίτης υπενθύμισε στον Υπουργό, «μετά την επάνοδό σας από τον Ιούλιο του 2019 τι κάνατε; Επιβάλατε τον “πράσινο” φόρο στα καύσιμα, ένα αχρείαστο τέλος, γιατί το ταμείο ήταν πραγματικά πλεονασματικό, καταφέρατε να το κάνετε ελλειμματικό και επιβάλλατε “πράσινο” τέλος στα καύσιμα των αγροτών και όλων των ανθρώπων, όλων των χρηστών ενέργειας, καυσίμων. Και επιβάλατε χαράτσι στα αλιευτικά σκάφη με το μέτρο. Το θυμάστε; Πρόσφατο είναι. Από 1/1 έγινε αυτό. Με το μέτρο χαράτσι στα αλιευτικά σκάφη».

Στο τέλμα το έργο του ΥΠΑΑΤ

Ο Στ. Αραχωβίτης περιέγραψε το τέλμα στο οποίο έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ το έργο του ΥπΑΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πανηγυρίσατε για τα προγράμματα, ότι βγαίνει το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Επιτέλους, να δούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα να βγαίνει από τη δική σας Κυβέρνηση. Μέχρι τώρα τρέχουν και πληρώνονται προγράμματα που έχουν βγει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα βγάλετε».

«Γιατί πρόστιμο-χάδι;»

Αλλά, και στην προστασία μέσω των ελέγχων του κλάδου της κτηνοτροφίας ο υπουργός εσκεμμένα απέκρυψε, ανέφερε ο Στ. Αραχωβίτης, πως, «Ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει από καταγγελίες μεταξύ των εταιριών. Κι αυτά που επιβάλατε είναι πρόστιμα-χάδι. Δεν αξιοποιήσατε ούτε την ΚΥΑ για το γάλα που βγάλαμε με την κα Τελιγιορίδου. Δεν αξιοποιήσατε ούτε το νόμο το δικό σας!

Σας έχουμε κάνει ερώτηση και δεν μας έχετε απαντήσει. Εννοώ το νόμο του προκατόχου σας, του κ. Βορίδη που τον μετατρέπει σε κακούργημα. Γιατί πρόστιμο-χάδι; Σας έχουμε ρωτήσει και δεν μας έχετε απαντήσει. Έχετε νομικό οπλοστάσιο».

Όταν ο κ. Λιβανός κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμμετέχει στο διάλογο, προφανώς και εννοεί τις φιέστες, γιατί όπως τόνισε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «…σας καλέσαμε από την αρχή εδώ. Έχουμε υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να μας παρουσιάσετε την πορεία του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, γιατί σάς το έχουμε πει πολλές φορές ότι το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ υπερβαίνει τη θητεία της μίας κυβέρνησης. Άρα, λόγο ουσιαστικό στη διαβούλευση πρέπει να έχουν πρώτα οι αγρότες -ουσιαστικά, θεσμικά- στη διαμόρφωσή του και, φυσικά, η Αντιπολίτευση που θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση που θα το εφαρμόσει».

Εν κατακλείδι, «…είναι πλέον πασιφανές ότι η δική μας προσέγγιση, ουσιαστική, προγραμματική και επί τω έργω, απέχει παρασάγγας από τις επικοινωνιακές φιέστες αμφιβόλου αισθητικής σε καρότσες, άλογα και ράντσα τύπου Φαρ Ουέστ της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του», υπογραμμίζει ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Δείτε την ομιλία του Στ. Αραχωβίτη στην Επίκαιρη Επερώτηση για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια σε βασικά αγαθά

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις