Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η εξασθένηση της μνήμης είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ. Όμως, υπάρχουν και άλλα προειδοποιητικά καμπανάκια, κάποιες μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου, στις οποίες οι περισσότεροι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Χρήματα

Για παράδειγμα η ξαφνική γενναιοδωρία θα πρέπει να μας προβληματίσει. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, εάν κάποιος ηλικιωμένος εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει χρήματα σε ξένους, τότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει Αλτσχάιμερ. «Η δυσκολία στη διαχείριση χρημάτων θεωρείται μια από τις πρώτες ενδείξεις του Αλτσχάιμερ», σημειώνει ο Duke Han, καθηγητής νευροψυχολογίας και βασικός συντάκτης της έρευνας.

Οι ερευνητές του University of Southern California και του Bar-Ilan University University του Ισραήλ μελέτησαν 67 άτομα κοντά στα 70 χρόνια. Τους χώρισαν σε ζευγάρια και τους ζήτησαν να μοιραστούν 10 δολάρια μεταξύ τους. Εκείνοι που έδιναν ευκολότερα χρήματα στον άλλο, διαπιστώθηκε ότι είχαν ασθενέστερη νοητική κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα online απάτης και όπως αποδεικνύεται τώρα, αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Χιούμορ

Παράλληλα, έρευνα του University College London διαπίστωσε ότι η αλλαγή στην αίσθηση του χιούμορ και η στροφή κάποιου προς την χονδροειδή κωμωδία μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της ασθένειας.

Φίλτρο

Όπως διαπιστώθηκε, επίσης, καθώς ο εγκέφαλος ενός ασθενή αλλάζει, το άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίσει να χάνει το φίλτρο του πώς πρέπει να φερθεί και τι πρέπει να πει. Άτομα που γίνονται αγενή χωρίς να το θέλουν ή αγγίζουν τους άλλους με ακατάλληλο τρόπο μπορεί να πάσχουν από την ασθένεια.

Βρισιές

Αλλά και όσοι βρίζουν, ενώ δεν το συνήθιζαν παλαιότερα, μπορεί να δίνουν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι, καθώς οι αναστολές τους μειώνονται.

Το παρκάρισμα

Σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες, εάν οι οδηγικές ικανότητες κάποιου έχουν επιδεινωθεί –κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο παρκάρισμα- αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ. Όσοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ασθένειας είναι πιθανότερο να οδηγούν πιο αργά και να εμφανίζουν αισθητές αλλαγές στην οδηγική τους συμπεριφορά, δείχνει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s Research and Therapy.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις