Το καλοκαίρι έχει δύο όψεις. Από τη μια, απολαμβάνετε την ευκαιρία να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω, κάνοντας δραστηριότητες που σας αρέσουν. Από τη άλλη όμως, η έντονη ζέστη μπορεί να είναι επώδυνη και εξουθενωτική. Ιδιαίτερα, εάν πάσχετε από φλεβίτιδα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί αισθητά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς επηρεάζει η ζέστη την φλεβίτιδα;

Αν και η ζέστη του καλοκαιριού δεν προκαλεί κιρσούς, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Το πρήξιμο ή ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι περισσότερο αισθητά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του καύσωνα. Η συνεχής έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται ακόμη περισσότερο, γεγονός που με τη σειρά του ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις φλεβικές βαλβίδες. Επακολούθως, οι φλέβες βαραίνουν και εξαντλούνται καθώς διαστέλλονται και γεμίζουν περισσότερο αίμα. Τα πόδια μπορεί να αισθάνονται ενόχληση, φαγούρα, πόνο και κράμπες.

Επιπλέον, καθώς οι ακτίνες του ήλιου εξασθενούν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, το δέρμα χάνει την υγρασία και την ελαστικότητά του. Ως αποτέλεσμα, τόσο το δέρμα όσο και οι φλέβες ακριβώς κάτω από την επιφάνειά του δεν μπορούν να λυγίσουν και να κινηθούν σωστά. Όταν οι βαλβίδες είναι αδύναμες ή κατεστραμμένες, το αίμα συσσωρεύεται στο κάτω μέρος της φλέβας, δίνοντάς της μια γαλαζωπή ογκώδη εμφάνιση, η οποία συχνά είναι ορατή και πάνω από το δέρμα. Αυτή η αυξημένη φλεβική πίεση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσφορία ή πρήξιμο στα πόδια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Διατηρήστε τα πόδια σας δροσερά

Το κολύμπι, ιδιαίτερα σε δροσερό νερό, βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Απλώς βεβαιωθείτε ότι κολυμπάτε όταν δεν έχει πολλή ζέστη και προτιμήστε να καθίσετε στη σκιά μετά το μπάνιο σας.

Προτιμήστε τα φλατ παπούτσια

Όταν φοράτε ίσια παπούτσια, οι γάμπες σας πρέπει να «δουλέψουν» περισσότερο, γεγονός που προάγει τη μυϊκή δραστηριότητα, σε σύγκριση με τα τακούνια. Η ουσία είναι ότι η ενδυνάμωση των μυών της γάμπας βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί στα πόδια σας.

Πείτε «ναι» στην άσκηση

Ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών ή μία μικρή βόλτα με το ποδήλατο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Μετά την άσκηση, κρατήστε τα πόδια σας υψωμένα για 10-15 λεπτά.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Οι άνθρωποι που έχουν πιο λεπτό δέρμα, τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από φλεβίτιδα. Συνεπώς, τους καλοκαιρινούς μήνες μείνετε σε εσωτερικούς χώρους και αποφύγετε την έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν πάλι βγαίνετε στον ήλιο, φροντίστε να φοράτε προστατευτικά ρούχα και να μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Το αντηλιακό προσφέρει προστασία στο δέρμα, γι' αυτό είναι ευεργετικό να το εφαρμόζετε είτε αν έχετε ήδη κιρσούς είτε αν είναι πιθανό να εμφανίσετε αργότερα.

Πιείτε πολύ νερό

Η σωστή και επαρκής ενυδάτωση έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ελαστικότητας στις φλέβες και της αποτελεσματικής κυκλοφορίας του αίματος. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των ιστών στα πόδια σας καθώς και κράμπες και πόνο στους μύες. Ο περιορισμός των αλκοολούχων ποτών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αφυδάτωσης και των συμπτωμάτων της κιρσοκήλης.

Ξεκουραστείτε

Εάν τα συμπτώματα της φλεβίτιδας επιδεινωθούν πολύ εξαιτίας της ζέστης, σηκώστε τα πόδια σας σε γωνία 45 μοιρών πάνω από την καρδιά σας για 15 έως 20 λεπτά τρεις φορές την ημέρα. Η ανύψωση των ποδιών θα τονώσει τη ροή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά και ενδέχεται να ανακουφίσει το πρήξιμο και την κούραση.

Κάλτσες συμπίεσης

Μιλήστε με τον/την γιατρό σας και εάν σας το προτείνει, φορέστε κάλτσες συμπίεσης σύμφωνα με τις οδηγίες του/της.

Παρότι οι παραπάνω τεχνικές βοηθούν σε γενικές γραμμές στη διαχείριση των συμπτωμάτων της φλεβίτιδας, υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να παραμένει αφόρητη για εσάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην περίπτωση αυτή, μην αμελήσετε να μιλήσετε σε έναν ειδικό και ενδεχομένως να προβείτε σε πιο δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις