ΚΟΣΜΟΣ. Η υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων φαγητών μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο μυαλό, όχι μόνο στο σώμα.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τους μπορεί να συμβάλει στη συνολική γνωστική παρακμή και μπορεί να επηρεάσει τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι αρμόδιες για την επεξεργασία πληροφοριών και λήψη αποφάσεων.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ στο Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησε πάνω από 10.000 Βραζιλιάνους για διάστημα έως και 10 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, λευκοί ή άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 51 ετών.

«Στη Βραζιλία, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 25% έως 30% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Έχουμε McDonald's, Burger King και τρώμε πολλή σοκολάτα και λευκό ψωμί. Δεν διαφέρει πολύ, δυστυχώς, από πολλές άλλες δυτικές χώρες» δήλωσε η συγγραφέας Dr. Claudia Suemoto, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Το 58% των θερμίδων που καταναλώνουν οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, το 56,8% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Βρετανοί και το 48% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Καναδοί προέρχονται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» ενημέρωσε η ίδια.

Στην αρχή και το τέλος της έρευνας, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ, μεταξύ των οποίων ήταν η αναγνώριση λέξεων και η λεκτική ευχέρεια, αλλά και ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους.

Όπως φάνηκε, άνδρες και γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερο ρυθμό συνολικής γνωστικής παρακμής και 25% ταχύτερο ρυθμό παρακμής των εκτελεστικών λειτουργιών, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα. Τα ποσοστά αυτά αφορούν εκείνους που λάμβαναν πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από τέτοια φαγητά.

Για ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το 20% αντιστοιχεί σε 400. Σε σύγκριση, μια μικρή μερίδα πατάτες τηγανιτές και ένα κανονικό cheeseburger από τα McDonalds περιέχει συνολικά 530 θερμίδες.

Εκείνοι που φάνηκε να καταναλώνουν τα περισσότερα τέτοια φαγητά ήταν «νεότεροι, γυναίκες, λευκοί, είχαν υψηλότερη εκπαίδευση και εισόδημα, ήταν πιθανότερο να μην έχουν καπνίσει ποτέ, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ».

«Αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, τα νέα αποτελέσματα είναι αρκετά συναρπαστικά και υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο της σωστής διατροφής στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την αποφυγή εγκεφαλικών παθήσεων καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Rudy Tanzi, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της ερευνητικής μονάδας γενετικής και γήρανσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές τις τροφές, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πως «συνήθως είναι πολύ πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, τα οποία υποβοηθούν τη συστηματική φλεγμονή, ίσως τη σημαντικότερη απειλή για την υγιή γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου».

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να μαγειρεύουν περισσότερο και να προετοιμάζουν το δικό τους φαγητό από το μηδέν. Το ξέρω. Λέμε ότι δεν έχουμε χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος» είπε η Suemoto.

«Και αξίζει τον κόπο, γιατί θα προστατεύσετε την καρδιά σας και θα προφυλάξετε τον εγκέφαλό σας από την άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ» πρόσθεσε. «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρετε στο σπίτι: Σταματήστε να αγοράζετε πράγματα που είναι υπερ-επεξεργασμένα».

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις